Actualitate

Luna, în toată splendoarea detaliilor ei, expusă la Cluj

În cadrul proiectului Lights On Romania, o instalație de artă care permite publicului să vadă cele mai interesante detalii ale lunii, de aproape, va fi expusă la Biserica Piaristă din Cluj.

În cadrul proiectului Lights On România, care a luminat centrul Clujului cu 14 instalații luminoase extrem de interesante, va fi expus publicului și „Museum of the Moon”, o altă instalație, realizată de artistul britanic Luke Jerram, care le va permite vizitatorilor să vadă detaliile lunii.

„Încă de la începuturile omenirii, luna a funcționat ca o “oglindă culturală” a credințelor și a modurilor noastre de a vedea și de a înțelege lumea mare. De-a lungul timpului, ea a fost văzută și ca zeitate și ca planetă. A fost folosită ca instrument de măsurare a timpului, calendar și busolă. Pe parcursul istoriei, luna le-a fost muză și a inspirat artiști, poeți, scriitori și muzicieni din toată lumea. În diferite colțuri ale lumii, fiecare cultură are o relație unică, specială cu luna, din punct de vedere istoric, cultural și religios. În zilele noastre, luna este un șantier…în numele științei. Partea ei cea mai îndepărtată, deși nu poate fi zărită de către noi, pământenii, a fost văzută, totuși, pentru prima oară de către oamenii de știință în 1959. Așa că pentru majoritatea dintre noi Museum of the Moon este o oportunitate extraordinară de a vedea luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, tridimensional.


Museum of the Moon ne permite să observăm și să contemplăm asemănările și deosebirile culturale din întreaga lume și să aruncăm o privire asupra ultimelor informații științifice despre astru. În funcție de locul în care Museum of the Moon se află, semnificația și interpretarea ei se schimbă. Prin cercetarea pe care Luke Jerram o face în fiecare dintre aceste locuri, Museum of the Moon și luna însăși capătă noi înțelesuri, iar în jurul ei se țes noi povești.

Museum of the Moon este o “lucrare de artă călătoare” a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară 7 metri în diamentru și prezintă trăsături la 120 dpi conforme cu imagistica NASA a suprafeței lunii. Fiecare centimetru al lunii lui Jerram reprezintă, de fapt, 5 kilometri ai lunii.


În timpul vieții sale, Museum of the Moon a fost arătată lumii atât indoor, cât și outdoor, schimbând experiența vederii și a interpretării ei. Călătorind din loc în loc, a cules din fiecare alte compoziții muzicale, precum și alte și alte răspunsuri personale, povești și mitologii.

Instalația este un frumos amestec de imagistică lunară, lumina lunii și compoziție audio surround creată de compozitorul Dan Jones, câștigător al premiilor BAFTA și Ivor Novello.


Museum of the Moon va fi găzduită între 24.11 și 14.12 în Biserica Piaristă (strada Universității, numărul 5)”, au transmis organizatorii evenimentului.

Etichete: arta Lights ON
Ultimele Stiri
abonare newsletter