Actualitate

Cum vor arăta malurile Someșului după modernizarea acestora

Consiliul Local a votat, ieri, acordul de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa și Municipiul Cluj-Napoca. Astfel, malurile Someșului vor fi modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții "Rethinking Someș", câștigat de arhitecții spanioli de la firma Practica.

Planul de revitalizare a malurilor Someșului cuprinde, printre altele, amenajarea de podețe pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, lucrări de protective vegetative și plantări de arbori, dar și modernizarea spațiilor publice (intersecția străzilor Alexandru Davila și Donath - Pod Horea și Parcul Armătura - secțiune delimitată de podeț pietonal strada Parcul Feroviarilor și pod strada Fabricii). De asemenea, un pod pietonal va fi amenajat în zona Parcul Rozelor (care va face legătura cu parcul 1 Decembrie), urmând a fi construite și piste de biciclete, respectiv alei pietonale, conform viceprimarului Dan Tarcea.

În luna mai, José Mayoral Moratilla, arhitectul spaniol al firmei care a câştigat concursul de soluţii ”Rethinking Someş” lansat de Primăria Cluj-Napoca, a declarat că "dintr-o barieră urbană care desparte oraşul în două, râul Someș poate deveni un loc de întâlnire şi de petrecere a timpului liber, unde cele două maluri se întâlnesc". "Prin proiect, Someşul iese din izolare şi se deschide către zonele oraşului pe care le traversează, devenind spaţiu de contact cu apa, natura şi oamenii. În lungul malurilor râului, apar spaţii verzi şi publice noi, legate între ele de trasee de promenadă şi agrement pentru pietoni şi biciclişti. Proiectul prevede transformarea malurilor Someşului pe o lungime de 10 km în alei pietonale, de agrement, cu piste de biciclete, cu locuri de concerte, cu zone de terase şi gradene care să faciliteze accesul la apă", a mai spus atunci arhitectul spaniol.


Printre proiectele ambițioase care vor da o nouă față malurilor Someșului se numără reamenajarea platoului Sălii Sporturilor într-o platformă publică, adaptată în funcție de anotimp, cu un patinoar și târg de Crăciun sau loc de organizare de concerte. De asemenea, strada Muzicescu, care se află vis-a-vis de Cluj Arena, ar urma să devină alee pietonală, iar strada Mamaia va fi reconfigurată prin desființarea unui șir de parcări și utilizarea spațiului creat în favoarea pietonilor și bicicliștilor. Totodată, planul de reconfigurare a malurilor Someșului va crea un acces facil persoanelor cu dizabilități și mămicilor cu cărucioare. Valoarea estimată a contractului de proiectare se învârte în jurul sumei de 1.577.345 lei, a precizat viceprimarul Tarcea pe pagina publică de Facebook.

Raymond Füstös

abonare newsletter