Actualitate

Nepotu’ lui Thoreau sau „Abatorul Literar”. De aproape un deceniu, la un cenaclu din Cluj se afirmă scriitori din toată țara

Nepotu’ lui Thoreau, un cenaclu din Cluj care a început ca un loc de întâlnire pentru scriitorii români și maghiari de pretutindeni, a ajuns un loc în care cei mai buni scriitori din țară tânjesc să ajungă.

O dată la două săptămâni, în zilele de miercuri, câte un scriitor, fie că este tânăr sau au trecut anii peste el, fie că scrie proză sau poezie, ajunge în centrul atenției clujenilor însetați de lectură, asumându-și faptul că s-ar putea să fie criticat dur.

O sală mică, plină de iubire pentru lectură

Într-o sală mică din localul Insomnia, persoane însetate de lectură așteaptă. Răsfoiesc paginile cu poeziile lui Dmitri Miticov, cel care urmează să citească. Atmosfera este una prietenoasă. Într-o lumină roșie, difuză, printre sucuri și pahare de vin, cititorii subliniază versurile care i-au atins. Unii, grăbiți, notează câte o idee pe marginea foilor. În colțul încăperii, o masă îl așteaptă pe invitat și pe cei care urmează să îi fie „călăi”, care îl vor critica sau, din contră, îi vor lăuda textele, Szantai Janos, Ovio Olaru și Mihnea Bâlici.


Dmitri Miticov, sub numele său real Robert Mîndroiu, a fost descris la Nepotu’ lui Thoreau ca fiind „unul dintre cei mai buni poeți contemporani și unul dintre cel mai ignorați”. Lectura începe, publicul soarbe fiecare cuvânt. Unii îl privesc fascinați, alții strâmbă din nas, alții mai notează ceva pe marginea poeziilor. Fiecare percepe textele în mod diferit.

Apoi, microfonul începe să circule prin toată sala, fiecare poate să spună câteva cuvinte. Nu e necesară ridicarea în slăvi a scriitorului, ci părerile sincere sunt așteptate și apreciate. Începe o discuție complexă, se lansează mai multe unghiuri de abordare, publicul se încinge. Scriitorul ascultă cu atenție fiecare cuvânt. Unele păreri sunt extrem de tranșante, chiar răutăcioase. Din acest motiv, cenaclul Nepotu’ lui Thoreau a primit porecla de „Abatorul Literar”. Cei care răspund invitației, își asumă criticile.


Zece ani de Nepotu’ lui Thoreau

În urmă cu zece ani, Szántai János a dorit să înființeze un club de lectură care să îi aducă împreună pe scriitorii maghiari și cei români. Astfel a început o colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Cluj.

„Eu am făcut un club de lectură în colaborare cu Uniunea Scriitorilor. Eu nu știam pe nimeni. Fiind maghiar, am observat că este destul de puțină comunicare între comunitatea scriitorilor maghiari și cei români. Am mers la USR, să moderez eu și ei au trimis oameni. Tot felul de oameni, într-o zi a apărut și un tânăr. De obicei trimiteau scriitori consacrați. Era un tânăr pletos care a citit niște texte diferite decât cele pe care le ascultasem până atunci. Atunci mi-am zis că vreau să îl cunosc. Acest om era Ștefan Manasia”, povestește Szántai János, organizatorul clubului de lectură.


Nume mari ale vieții culturale clujene, François Bréda, Ion Mureșan, Claudiu Groza, împreună cu Szántai János și Ștefan Manasia, au pus la cale acest cenaclu care, apoi, a dorit să îi promoveze pe tinerii scriitori și să îi ajute să își rafineze scrisul.

„Apoi ni s-a alăturat partea hardcore, dintre douămiiștii care mișunau prin Cluj pe vremea aceea. Așa a început și am ajuns la vârsta venerabilă de 10 ani. Am început să ne cunoaștem între noi, am adus autori tineri maghiari și români. În momentul în care a intervenit Ștefan Baghiu ca moderator, atunci a început deschiderea adevărată. Au început să vină din ce în ce mai mulți autori și maghiari, am început să facem traduceri și plănuim de câțiva ani să facem o antologie”, spune organizatorul.


Unii s-au retras, alții au venit forțe proaspete, precum Ștefan Baghiu și Ovio Olaru. Anul trecut, François Bréda a trecut la cele veșnice, însă cu toate schimbările, Nepotu’  lui Thoreau a continuat să activeze, neîntrerupt, de aproape un deceniu.

„Abatorul Literar”

Cei care ajung vreodată să îi facă o vizită Nepotului, chiar și ca simplu spectator, vor putea să observe că lucrurile nu decurg ca la orice club de lectură. Autorul nu vine, citește, răspunde la întrebări și pleacă. Desigur, le face și pe astea, însă este, de asemenea, și dur criticat, de unde clubul a primit și porecla de „Abatorul Literar”. Din acest motiv, mulți refuză invitația la lectură, de teamă să nu fie expuși.


„Nepotu lui Thoreau e poate una dintre cele mai active, cele mai belicoase și vizibile cluburi de lectură din țară care, spre deosebire de majoritatea cluburilor de lectură, practică critica ad-hoc, în contextul în care autorul care vine, este criticat atât de public cât și de critici literari cu autoritate. E un reziduu al douămiismului în care discuțiile sunt foarte politically incorrect și foarte fruste cel mai adesea. Ce se practică, ce se cultivă la Nepot cu precădere, este sinceritatea și spiritul de solidaritate întru critică. Chiar dacă cel mai adesea exprimările sunt foarte frustre, uneori jignitoare, Nepotu’ mereu a avut o conștiință a importanței ei alternative. Clubul de lectură este un hub alternativ pentru critica literară contemporană”, explică Ovio Olaru, coorganizator.

Însă, în ciuda acestei porecle, cenaclul a devenit un etalon de seriozitate literară în întreaga țară, de unde și motto-ul, „Degeaba confirmi la nivel național, dacă nu confirmi la Insomnia”.

„Motto-ul a fost spus de Stelian Müller, de altfel un scriitor desăvârșit, care se potrivește de minune, fiindcă Nepotu’ este cel mai tare club de literatură contemporană din România. Asta o susținem noi, clujenii”, explică Szántai János.

Totuși, cei care acceptă invitația, au doar de câștigat.

„Nepotu lui Thoreau a educat chiar și cultivând tough love.  Foarte multi autori, care după ce au trecut printr-o lectur[ la Thoreau au reușit nu neapărat să îți rafineze scrisul, dar să devină conștienți de faptul că publicul nu trebuie să fie periat. Trecând de lectura Nepotului lui Thoreau, autorii și-au dat seama că scriitorul nu trebuie să vină în întâmpinarea publicului, ci să îi producă o schimbare de perspectivă, o schimbare de orizont literar, să îi rupă așteptările.

Printre autorii contemporani consacrați care au citit la Nepotu’ lui Thoreau se numără: Radu Vancu, Claudiu Comartin, Ella Vlădăreanu, Dan Coman, Lavinia Braniște, Costantin Acosmei.

 

Etichete: scriitori insomnia
Ultimele Stiri
abonare newsletter