Actualitate

Despre legenda nașterii lui Matei Corvin, la Cluj, și numele său adevărat

Matei Corvin a devenit simbol al Clujului nu doar fiindcă s-a născut aici, ci și datorită privilegiilor pe care le-a acordat clujenilor, în perioada în care a fost rege al Ungariei.

În 2018 se împlinesc 560 de ani de când Matei Corvin a devenit rege al Ungariei, primul monarh fără sânge regesc care a ajuns pe tronul acestei țări.
Matei Corvin este, fără îndoială, cel mai important erou al istoriei Clujului, iar statuia sa, realizată în 1902 de Ioan Fadrusz, e „emblema urbană” cea mai importantă din oraș, așa cum remarca și rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Potrivit legendelor și cronicilor vremii, Matei s-a născut în noaptea dintre 23 și 24 februarie 1440, la ora 3 dimineața, (sau în 27 martie, după alte surse),  în casa Mech, a unui viticultor bogat, de pe strada Sf.Spirit 258 (astăzi Casa Matei de pe strada care-i poartă numele). Casa Stefan Kolb a fost folosită în perioada în care s-a născut Matei Corvin ca han și, ulterior, a devenit o clădire-simbol a orașului, atât datorită importanței sale istorice, cât și avantajelor de care se bucură proprietarii săi, care, prin lege, sunt scutiți de plata taxelor și impozitelor, așa cum a cerut regele Ungariei, când a revenit în oraș.


Matei sau Matia? Român sau maghiar?

Matei Corvin este unul dintre regii cei mai iubiți ai Ungariei și cei mai des pomeniți în legendele vremii. Se știe cu siguranță că a fost fiul lui Iancu de Hunedoara, ultimul mare cruciat al Europei, și al Elisabetei Szilagy, o doamnă din nobilimea maghiară, venită din Sălaj, la Cluj, unde a născut.

Potrivit uneor cercetări realizate de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, numele real al fostului rege maghiar nu a fost Matei, ca al apostolului din Biblie, ci Matia, sărbătorit de creștini în zilele de 24 sau 25 februarie, adică exact în perioada în care s-a născut viitorul rege. Cum numele Matia nu a fost adoptat niciodată de români, aceștia au preferat varianta maghiară a numelui, de Matyas, pe care au transformat-o în Mateiaș, un nume mult mai drag lor.


Potrivit cronicilor latine, ale lui Antonio Bonfini, după naștere, Elisabeta a rămas în Cluj pentru câțiva ani și tot aici și-a trimis fiul la școală. Ajuns pe tronul Ungariei, Matei Corvin a trimis familiei de sași care l-au găzduit pe el și pe mama lui daruri și i-a acordat privilegii, iar în 28 septembrie 1467 a emis o bulă prin care l-a scutit pe moștenitorul casei de pe strada Sf. Spirit de taxe și impozite de orice fel. Drepturile acestora au fost reconfirmate în secolul al XVII-lea de către conducătorii orașului.

Greșelile de pe plăcile comemorative de pe Casa Matei

Pe Casa Matei au fost amplasate, în timp, două plăci comemorative. Prima, din 1887, scrisă în limba maghiară, are un text prin care sunt elogiate meritele regelui maghiar, născut la Cluj, în 27 martie 1443 (!), iar cea de a doua, cu texte în română și engleză, amplasată după 1990, de susținătorii naționalismului românesc.


Așa cum pe prima placă, în maghiară, apar greșeli (vezi anul nașterii regelui), și pe cea de a doua placă există câteva inexactități, așa cum remarca profesorul Ioan Aurel Pop: stema amplasată pe placă este falsă, cu  simboluri atipice, neacceptate de istorici, numele este Matei, nu Matia, numele real al regelui și, nu în ultimul rând, în traducerea în engleză apare un cuvânt scris greșit.

Dincolo de aceste greșeli, Casa Matei rămâne cel mai vechi palat al Clujului, folosit și azi , și una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter