Actualitate

O garsonieră cât un dulap, chiria 170 de euro. Se justifică prețurile apartamentelor în Cluj?

Prețurile apartamentelor în Cluj-Napoca, atât în ceea ce privește chiria sau prețul de achiziționare, au explodat în ultimii ani. Însă de multe ori raportul între calitate și suma pe care oamenii trebuie să o scoată din buzunare este ridicol. Se justifică prețurile apartamentelor?

Un anunț a fost postat pe internet. O garsonieră cât un dulap, în care mașina de spălat ține loc de noptieră, situată în zona Gheorgheni, se închiriază cu 170 de euro.
O firmă de imobiliare clujeană a explicat motivele pentru care prețurile sunt atât de mari în oraș.
În primul rând, datorită faptului că există cerere, și prețurile cresc. Oamenii aleg să se mute în Cluj-Napoca datorită faptului că este un pol de afaceri, cultură și învățământ. Majoritatea studenților care vin să învețe la universitățile de top de aici aleg de cele mai multe ori să se stabilească în oraș, fiindcă și piața muncii este una diversificată.
„Sunt bani în Cluj, vin bani și din alte județe și de peste tot! Foarte ușor se cumpără cu cash apartamente, ceea ce duce la creștere. Se vinde un apartament, vecinul vrea și el să mărească prețul.
În plus, IT-iștii au beneficiat de programe de genul Prima Casă, ei în 2-5 ani le-au achitat, apoi și-au luat credit ipotecar pentru un al doilea apartament, pe care l-au dat în chirie, iar din chirie își plătesc rata la bancă.
Dacă, de pildă, IT-istul își cumpără un apartament cu 70.000 de euro, are rata în jur de 1.400 de lei. Acesta fiind al doilea apartament cumpărat, cu credit ipotecar. El, din chirie, își plătește rata la bancă și îi mai rămân bani în plus. Astfel, e normal să crească prețurile!
Dacă ar scădea valoarea chiriilor, să fie sub rata băncii, apartamentele ar deveni mai puțin atractive pentru că nu s-ar mai duce atâția oameni să ia credite.
Băncile, prin evaluatorii cu care lucrează, au acordat credite fără să pună stavilă. Cumpărătorii vin din toată țara, părinții le cumpără studenților apartamente în rate, cu credit – ca să nu plătească chirie, preferă să plătească rata la bancă. Chiar și bugetarii de lux cumpără în Cluj, nu numai întreprinzătorii.
În plus, nu sunt multe zone de construit în Cluj și astfel, terenurile sunt scumpe.
Dar, ca să o spunem pe șleau, există cerere! Și, dacă există cerere, atunci și oferta este influențată de cerere!
Eu le recomand clienților să cumpere, chiar și la prețurile de acum, pentru că prețurile nu sunt uniforme – există diferențe mari în funcție de zonă, de finisaje, de etaj. Un apartament de două camere poate costa atât 70.000, cât și 90.000 de euro. Fiecare decide în funcție de necesitățile și de gusturile lui. Noi îi invităm să îi consiliem, să îi ajutăm să găsească apartamentul potrivit din oferta mare de pe piață!”, a spus brokerul Călin Pipaș, potrivit Welt Imobiliare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter