Actualitate

Un bărbat din Arad a primit inima unei femei din Cluj, la Târgu Mureș

Şapte medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş au făcut cu succes, duminică, un transplant cardiac complicat, întrucât primitorul, un bărbat din Arad, mai suferise o intervenţie chirurgicală, fiind într-o situaţie clinică gravă. Operaţia a durat peste nouă ore.

Un bărbat de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflată în moarte cerebrală.

Dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului, a declarat, presei, la finalul operaţiei, că pacientul care a primit inima avea un istoric medical încărcat.
„Pacientul a fost operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenţie chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dilatativă, care l-a dus într-o situaţie clinică foarte gravă. Pacientul era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă, pentru că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt”, a spus Horaţiu Suciu.


Cordul a fost prelevat în cursul dimineţii de duminică şi a ajuns în Mureş cu un elicopter SMURD.
„Intervenţia a decurs fără incidente deosebite. Ceea ce vreau să menţionez e că întotdeauna pacienţii care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reintervenţie, toate manevrele sunt mult mai dificile şi toate riscurile chirurgicale, şi nu numai, sunt mult mai mari decât la un pacient care se află la prima intervenţie”, a mai spus Horaţiu Suciu.

Şeful Institutului a subliniat că la un moment dat erau şapte medici în sală, inclusiv rezidenţi şi specialişti. Incizia a început la ora 8:30, iar intervenţia s-a încheiat după ora 17:30. Astfel de operaţii durează, de regulă, şase ore.
„A fost al patrulea transplant din acest an, ceea ce pentru o instituţie, pentru clinică, e un număr relativ bun, dar pentru ţară este total insuficient. Dacă vorbim, pe lista de aşteptare a clinicii noastre sunt aproximativ 30 de pacienţi care în acest moment trebuie transplantaţi, azi sau mâine. Dacă vorbim de ţară sunt foarte mulţi şi, din păcate, mulţi dintre ei nedepistaţi”, a afirmat dr. Suciu.


Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş este singurul din România în care se realizează transplant de cord.

Etichete: inima transplant
Ultimele Stiri
abonare newsletter