Actualitate

Un sucevean a fost prins fără bilet pe troleibuz la Cluj şi a plătit 35 de lei bilet cu suprataxă. Ce pretenţii are de la primarul Emil Boc şi CTP

Un sucevean, care a fost prins circulând fără bilet, a dat în judecată Compania de Transport Public Cluj-Napoca, după ce a plătit 35 de lei pentru un bilet de călătorie eliberat în troleibuz de către controlorii CTP. Acum, el vrea să demonstreze în instanţă că, de fapt, biletul reprezintă o amendă deghizată, iar Compania de Transport încasează ilegal banii din suprataxa de călătorie.

Ştefan Burciu, din judeţul Suceava, a făcut o plângere către Primăria Cluj-Napoca prin care solicită revocarea în parte a unei hotărâri de Consiliu Local care stabileşte drepturile şi obligaţiile personalului CTP şi ale călătorilor (HCL 767/2004 privind normele de conduită ale personalului RATUC şi ale publicului călător în mijloacele de transport în comun).

Totul după ce în luna iunie, în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun aparţinând CTP pe linia 25, a fost surprins circulând fără bilet/abonament motiv pentru care i s-a eliberat în troleibuz de către controlori un bilet de călătorie în schimbul sumei de 35 de lei. Acesta apreciază că biletul de călătorie pe care l-a plătit reprezintă în realitate un proces verbal de constatare şi sancţionare a unei fapte contravenţionale deghizat.


“Persoanelor sancţionate nu li se înmânează un proces verbal de constatare şi sancţionare contravenţională încălcându-li-se în acest fel dreptul de a se adresa justiţiei cu o plângere contravenţională îndreptată împotriva actului de constatare. De asemenea, apreciez că dispoziţiile articolului din HCL 767/2004 au fost adoptate cu exces de putere”, spune bărbatul.

Articolul din HCL stabileşte că în situaţia în care contravenientul care a circulat fără legitimaţie valabilă în mijlocul de transport în comun achită pe loc agentului constatator aparţinând personalului RATUC contravaloarea unui bilet cu suprataxă nu se mai încheie proces-verbal şi orice urmărire încetează.


“Faţă de criticile formulate vis a vis de competenţa Consiliului Local de a emite acte normative în domeniul transportului public local, acesta are iniţiativă şi hotărăşte în toate problemele de interes local cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi publice locale sau centrale. Suma achitată de persoana depistată circulând neregulamentar fără bilet/abonament de călătorie valabil pe mijloacele de transport public local, în schimbul căreia se emite acel bilet cu suprataxă, reprezintă în realitate plata contravalorii serviciului prestat (utilizarea mijlocului de transport public local pentru deplasare). Această sumă de bani nu poate fi calificată ca fiind amendă deoarece în cazul sumelor achitate cu acest titlu plătitorul nu primeşte în schimb o prestaţie. La momentul în care persoana depistată fără bilet plăteşte pe loc agentului constatator un bilet cu suprataxă acesta achită, în realitate, costul călătoriei, iar în sarcina sa nu mai poate fi reţinută săvârşirea vreunei contravenţii. Prin urmare, nu este necesară încheierea unui proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei deoarece nu ne aflăm în situaţia angajării răspunderii contravenţionale în sarcina sa, care să poată fi contestat în instanţă. Având în vedere aceste aspecte, propunem menţinerea hotărârii în forma sa actuală”, transmite Primăria Cluj-Napoca.

Suceveanul a depus şi o plângere la Judecătoria Cluj-Napoca şi aşteaptă soluţionarea cauzei.


Conducerea CTP a cerut instanţei respingerea plângerii pe motiv că acest bilet cu suprataxă este reglementat şi constituie un mijloc de a sancţiona nerespectarea obligaţiei de a călători cu legitimaţie de călătorie valabilă.

CITEŞTE ŞI


Un bucureştean a fost amendat pe autobuz la Cluj. Ce pretenţii are acum de la primarul Boc

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter