Actualitate

Opinie: Cum erau să-l răstoarne pe Ponta nişte băbuţe din Tupilaţi

<p><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/03-mircea marian.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px;" /></p> <p>Puţină lume ştie, dar, la câteva ore după ce se închiseseră urnele din Maramureş şi Neamţ, mai mulţi lideri ai PSD au încropit o scrisoare în care cereau convocarea de urgenţă a consiliului naţional al partidului.</p>

Motivul: rezultatele dezastruoase de la alegerile parlamentare parţiale. Scopul: înlăturarea lui Ponta din fruntea PSD şi ruperea USL. Povestea s-a oprit doar pentru că, spre dezamăgirea puciştilor, toţi apropiaţi ai lui Mircea Geoană, PSD a câştigat în Maramureş. Dar Ponta a aflat şi a simţit glonţul trecând pe lângă tâmplă.

Povestea ne explică mai bine de ce liderii USL repetă mecanic că înfiinţarea alianţei a fost un succes. Tensiunile din PSD şi PNL sunt mult mai mari decât ceea ce se vede la televizor şi atât Ponta, cât şi Antonescu, sunt pândiţi de rivali care abia aşteaptă să-i execute. Ştiţi, este ca şi în turmele de câini sălbatici: dacă liderul suferă o înfrângere şi cade, toată haita se năpusteşte şi-l rupe în bucăţi. În PSD, opoziţia este cristalizată în jurul lui Geoană, chiar dacă acesta se fereşte ca, personal, să-l critice în public pe preşedintele partidului. În PNL, Patriciu poartă drapelul campaniei împotriva lui Antonescu.


Această situaţie mai arată ceva: şi în PSD, şi în PNL există o solidă neîncredere în şansele USL de a reuşi să ajungă la putere în 2012. Observaţi, nu vorbesc despre posiblitatea de a câştiga alegerile cu o majoritate relativă, ci de a accede efectiv la guvernare. În primul rând, pentru că Băsescu deţine imensa putere de a numi viitorul premier. În al doilea rând, pentru că rezultatele de la Neamţ şi Maramureş ridică serioase semne de întrebare asupra acurateţii sondajelor făcute de institute de casă ale lui Dan Voiculescu. Dacă toţi liderii PSD şi PNL ar fi fost siguri că împreună pot câştiga, nimeni nu ar făcut acte de dizidenţă, dând cu piciorul şansei de a primi o felie din tortul ce se va împărţi după alegerile din 2012.

Băbuţele din Tupilaţi, mobilizate la vot de Gheorghe Ştefan a.k.a. Pinalti, nu au reuşit să-l dea jos pe Ponta, dar au zdruncinat serios atmosfera triumfalistă de la vârful USL.


Mircea MARIAN,

Jurnalist TVR Info


tvrinfo@tvr.ro

Ultimele Stiri
abonare newsletter