Actualitate

Cine primeşte ajutor pentru încălzire la iarnă

<p><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/01-incalzire cu lemne.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ministerul Muncii a postat pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se stabileşte cine va primi la iarnă ajutor pentru încălzire.</p>

 

Un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Muncii prevede ce venituri trebuie să aibă o familie sau o persoană singură ca să primească ajutor pentru încălzire la iarnă.


Potrivit documentului, se pot acorda ajutoare lunare care variază între 90% şi 5%. Astfel, o familie sau o persoană singură ale căror venituri lunare nete sunt de până la 155 lei pe membru de familie va primi ajutor de 90% la factura de energie termică. Cei care au venituri între 155,1 lei şi 210 lei vor primi ajutor de la autorităţile locale de 80%. Familiile care câştigă lunar între 210,1 lei şi 260 lei pe membru de familie vor primi ajutor de 70%. Valoarea procentelor scade treptat până se ajunge la 10%, respectiv 5%. Vor primi 10% ajutor din factura de energie termică acele persoane ale căror venituri sunt pe membru de familie sau pe persoană singură între 540,1 lei şi 615 lei. Cel mai puţin, 5%, se va acorda în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 615,1 lei şi 786 lei.

În proiectul de ordonanţă se precizează că persoanele singure care au venituri cuprinse între 786,1 lei şi 1.082 lei beneficiază de o compensare de 10%.


Cum se dau ajutoare pentru gaze naturale

În document se menţionează ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care îşi încălzesc locuinţele cu gaze naturale pentru a putea primi ajutor.


“Familiilor şi persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează până la 155 lei li se acordă o sumă de 262 lei”, se precizează în proiectul de ordonanţă de urgenţă. Suma de 262 lei este valoarea maximă a ajutorului pentru gaze naturale, iar suma minimă este de 19 lei care se acordă pentru cei ale căror venituri lunare se situează între 540,1 lei şi 615 lei.

Ajutor de cel mult 54 lei pentru lemne


Conform proiectului Ministerului Muncii, se vor da ajutoare şi pentru cei care îşi încălzesc locuinţele cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. Autorităţile locale vor sprijini cu cel mult 54 lei lunar acele familii ale căror venituri sunt până la 155 lei lunar pe membru de familie. Cel mai puţin, 16 lei, vor primi familiile şi persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează între 540,1 lei şi 615 lei.

Ce spune Emil Boc despre ajutoarele pentru încălzire?


Premierul Emil Boc a declarat la Radio România Actualităţi că se va ridica puţin plafonul pentru persoanele cu venituri mici care vor beneficia de acest ajutor după ce Guvernul nu va mai acorda subvenţia de 45% din valoarea combustibilului pentru generarea energiei termice. “Guvernul a luat decizia ca aceste ajutoare pe care statul le dă să meargă direct la cei care au nevoie. Până acum, subvenţia pe care o acorda Guvernul de la Bucureşti era, la combustibil, de 45% din valoare, care se aplica nediferenţiat şi la unul care avea un bloc de locuinţe şi la unul care avea avere de 100 de milioane de euro. Sau cu cineva care are pensia minimă, i se aplică acelaşi sprijin, adică beneficia în egală măsură”, a declarat Boc.

Primul-ministru a mai menţionat că administraţiile locale vor putea, în continuare, fie să acorde subvenţie pe costul gigacaloriei, fie să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, fie să acorde numai ajutoare de încălzire direcţionat pentru familiile care sunt cu venituri mai mici, fiind la decizia acestora modul de acordare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter