Actualitate

Care sunt cele mai bune restaurante vegetariene din Cluj?

Pe site-ul TripAdvisor există un top al celor mai apreciate localuri în ceea ce privește mâncarea vegetariană sau vegană. Din păcate însă, sunt puține de profil, iar clujenii sunt nemulțumiți atât de varietate cât și de prețurile ridicate.

În topul propus de TriAdvisor, pentru cei care au preferințe vegetariene sau vegane, conduce detașat Samsara care s-a impus pe piața clujeană de câțiva ani încoace cu preparatele fără carne, extrem de aromate și diversificate.

Însă restaurante cu specific vegetarian sau vegan sunt prea puține în Cluj. Majoritatea sunt localuri în care se servește și mâncare vegetarină. Astfel, topul este următorul:


1. Samsara Foodhouse

2. Tokyo Japanese Restaurant


3. Olivo Caffe & Bistro

4.  Cabinet de Vin & Cocotte


5. VIA Restaurant

6. Da Pino


7. Matei Corvin

8. Jaxx American Restaurant


9. Indigo

10. Roata

Clujenii care au ales însă acest stil de viață sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor, mai ales de prețurile piperate, spunând că pentru o salată simplă, care se dă lângă o mâncare, trebuie să plătească mult mai mult.

„Sunt puține restaurante vegetariene. Au apărut mai nou opțiuni vegetariene în meniul restaurantelor normale, dar nu este destulă varietate. Sunt ori doar garnituri ori multă brânză, mult cașcaval pane. Sau mai există o penibilă încercare de a veganiza/vegetarianiza o rețetă clasică cu carne. Ar trebui făcute investiții în ingrediente (se pot face multe dacă îți faci stocul în bucătărie cu alimente internaționale) și în bucătari iscusiți. Și nu mi se pare ok dacă îmi oferi ca opțiune o salată de 2 lei să îmi ceri aceeași bani ca pe o salată cu carne de vită, de exemplu. Și în afară de falafel ăștia nu știu alt substitut. Este tofu, tempeh, cașcaval vegan, există pane și fără ou etc. Este maioneză vegană până și în supermarket, ca să nu mai spun că îți trebuie doar un cartof, ulei și o lingură de muștar să faci una de casă. Samsara e super ok, dar nu poți mânca mai mult de o dată pe săptămână fiindcă au meniu mic și prețuri mari”, a spus Alexandra Neagoș.

Alții însă spun că prețurile sunt accesibile, dar nu există totuși o concurență în Cluj-Napoca în acest domeniu, care ar fi bine primită. De aici și lipsa varietății.

„Nu este destulă varietate. Dezamăgitor pentru un oraș ca și Clujul, unde numărul veganilor, raw veganilor, vegetarienilor este mare. Sunt mulțumită de cele câteva oferte variante vegane și raw, în special Samsara Food House. Preferabil ar fi să avem restaurant doar vegane, cum se întâmplă în țările civilizate. Asta și caut. Să nu se gătească în localul pe care îl aleg și produse din origine animală. În rest, varietatea alimentară n-are margini în veganism, deci pot doar să sper că într-un viitor apropiat, noile generații de gândire prin compasiune și respect față de planetă și celelalte ființe, vor avea unde să servească mâncare sănătoasă, etică. Prețurile sunt accesibile, având în vedere că mănânci sănătos. Dar, desigur, dacă vom avea mai multe restaurante vegane în oraș, vom avea mai multe oferte de preț. În Germania, Elveția, spre exemplu, există supermarketuri vegane, restaurant, grădinițe”, a spus Iulia Hognogi, o altă vegană.

Astfel, din cauza prețurilor mari, mulți optează pentru un meniu clasic, cu caș pane.

„Restaurantele vegetariene sunt puține și sunt foarte scumpe. Varietate este, chiar poți mânca uneori lucruri exotice. Dar cea mai mare problem  în Cluj este prețul. Nu este nimic la preț accesibil. Dacă vrei o salată bună, e minim 20 de lei. Mulți renunță și mai bine cumpără un mediu cu caș pane la 15 lei de la un restaurant normal”, a spus Antal Csenge.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter