Actualitate

"Copacul vrajbei noastre" - un film despre rădăcinile discordiilor suburbane, din 10 august în cinematografe. Unde va putea fi vizionat la Cluj.

În timpul unei veri călduroase din Islanda, două seturi de vecini incep o dispută demnă de fiori. Regizorul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurosson a reuşit să aducă pe marile ecrane o comedie incredibil de întunecată despre suburbanitul obişnuit care este întotdeauna plin de surprize. "Copacul vrajbei noastre" a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneţia, ajungând şi la cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Filmul va putea fi vizionat în Cluj-Napoca la Cinema Victoria Cluj.

Filmul poate fi rezumat într-un paragraf după cum urmează: Agnes îl dă pe Atli afară şi îi spune să nu care cumva să-l mai prindă lângă fiica lor, Ása. Atli se mută cu părinţii, dar aceştia sunt prinşi într-o ceartă cu vecinii: cică arborele din curte, de care sunt atât de mândri, le umbreşte prispa! Curând, lucrurile scapă de sub control...

Siguroson se foloseşte de toată competenţa sa regizorală pentru a menţine o stare dominată de confuzie şi duritate pe tot parcursul filmului. Performanţa regizorului aduce într-adevăr o privire de ansamblu autentică asupra durerii pătrunzătoare care se manifestă în iraţionalitate şi impulsivitate. Stoicismul său evoluează exponenţial în emoţie pură, transformându-se în protectorul şi îngrijitorul care nu a reuşit să fie niciodată. Tonul consistent din filmul "Copacul vrajbei noastre" ne va menţine conectaţi şi atenţi pe tot parcursul peliculei şi ne va arată căt de bine poate Sigurosson să contureze fiecare aspect al filmului său.

Filmul se termină printr-o tragedie care ar fi putut fi evitată cu ajutorul comunicării, autocontrolului şi gândirii raţionale. În cele din urmă, "Copacul vrajbei noastre" ne aminteşte cât de greu este să rămânem rezonabili când inimile noastre sunt afectate de o durere profundă. Deşi întâmplările prezentate în acest film pot fi hiperbolice şi uşor nerealiste, ele evidenţiază în continuare în ce măsură durerea şi impulsivitate ne pot controla vieţile şi acţiunile. Pe măsură ce personajele din film vor decădea rapid în nebunie şi iraţionalitate, ne vom putea aminti de cât de des ne aflăm sub controlul emoţiilor noastre.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, filmul "Copacul vrajbei noastre" a câştigat premiul pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu la Oscarurile islandeze 2018. Filmul a fost proiectat şi în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia a 17-a.

abonare newsletter