Actualitate

Străinii ar putea decide cum va arăta cartierul care va depăși Mănășturul ca suprafață

Primăria municipiului Cluj-Napoca are în plan organizarea unui concurs internațional de soluții pentru desenarea celui mai nou cartier al Clujului, în zona Sopor, care va fi mai mare decât Mănășturul ca suprafață.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Noul cartier din Sopor ar urma să aibă, bulevarde, străzi, dar și o creșă, grădiniță sau școală, parcuri, iar pentru toate acestea se pregătește un nou concurs de soluții înainte ca privații să strice zona cu construcții haotice.

“În privința Soporului, Primăria și-a asumat responsabilitatea de a face un plan urbanistic zonal pe aproximativ 240 de hectare de teren, aproape de dimensiunea cartierului Mănăștur, poate și mai mare în care să stabilească Primăria, când nu e construit decât foarte puțin, servituțile de utilitate publică, adică bulevardele, străzile, cu trotuarele aferente, centrul de cartier, școala, grădinița, creșă, primărie de cartier, adică acele utilități necesare unei comunități și să așteptăm să vină privații cu PUZ-uri individuale. PUZ-urile individuale nu țin cont de interesele majore ale comunității. Perspectiva de ansamblu o poate da numai Primăria. Și de aceea am luat decizia să facem noi acest PUZ pentru Sopor, ca după aceea cetățenii când vin cu planul urbanistic de detaliu ei să se încadreze într-o situație preexistentă. Avem în Planul Urbanistic General desenate servituțile de utilitate publică, aproximativ pe unde ar trebui să treacă bulevardele, coenxiunea la centură să fie realizată, specificul de construit, dar în detaliu unde va fi un parc, unde va fi creșa, grădinița sau școala, aceste lucruri nu sunt realizate”, a comentat Boc marți dimineață la un post de radio.


Edilul spune că Ordinul Arhitecților din România va pregăti tema de concurs, timp în care Primăria pregătește studiile topo și geo.

“Împărțim demersul în două etape. În primul rând, am decis să facem un concurs de soluții împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) pentru că fără utilizarea expertizei la cel mai înalt nivel nu vom putea realiza un lucru de calitate. Toate proiectele unde am utilizat concursul de soluții, că vorbim de malurile Someșului, Turnul Pompierilor, ne dă șansa să utilizăm cea mai înaltă expertiză pentru proiectele extrem de importante ale Clujului. Acest cartier nu se face pentru un an, ci pentru eternitate. Concursul de soluții presupune o temă de proiectare care să fie făcută de OAR și pentru realizarea temei de proiectare sunt necesare două studii fundamentale: un studiu topo și un studiu geo tehnic. Studiul geo ne va spune unde se poate amplasa parcul, unde e zona potrivită pentru construcții mai înalte, pentru construcții mai joase, adică ne oferă o configurație a terenului înainte de a începe să îl creionezi. După aceea se face tema de cercetare într-o lună și jumătate după ce aceste două studii sunt gata, studiul geo și studiul topo. După redactarea temei de proiectare se organizează concursul de soluții la care poate veni oricine din Europa și se face un juriu internațional, cel care câștigă va proiecta acest mare cartier”, a mai spus Boc.


În 2017, Primăria anunța că vrea să facă din drumul de peste 4 kilometri Colonia Sopor o stradă cu patru benzi. În 2013, oamenii s-au apucat să pună ei pietriș în gropile din asfalt unde, susțineau ei, își rupeau mașinile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter