Actualitate

Resfinţirea bisericii din Râşca de Sus

<p />La împlinirea unui secol de la înfiinţare, Parohia Ortodoxă „<em>Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil</em>” din Râşca de Sus a sărbătorit duminică, 21 august, resfinţirea bisericii.

Preasfinţitul Părinte Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat slujba începând cu ora 9.00, după care a sfinţit troiţa amplasată în faţa locaşului de cult, urmată fiind de Sfânta Liturghie arhierească. Au participat mulţime de preoţi din satele învecinate, dar şi sute de credincioşi. Troiţa din incinta bisericii, în stil maramureşan, a fost donată de o familie de credincioşi.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Vasile a înmânat distincţii oferite de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Astfel, preotul paroh Marius Blaga a fost ridicat la rangul de sachelar, iar membrii Consiliului Parohial şi alţi creştini care au susţinut biserica au primit diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Râşca de Sus a fost construită între anii 1909-1911, de meşterul Ioan Badiu din Mărişel, prin contribuţia credincioşilor satului. „Are formă de corabie, cu un singur turn conic. Arhivele satului arată că toate materialele necesare au fost aduse de oamenii satului. Mai târziu, în 1925, biserica a fost ridicată la rangul de parohie bugetară şi abia în 1926 a fost numit primul preot paroh, În vremea aceea, parohia era formată din 8 cătune”, a declarat pr. Vasile Blaga.
În ultima perioadă, biserica a fost supusă unor reparaţii atât în interior, cât şi la exterior, fiind înzestrată cu obiecte de cult, donate de credincioşi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter