Actualitate

UNTOLD, cel mai sigur festival din România? Peste 1800 de jandarmi, polițiști, pompieri și medici asigură măsurile de siguranță

În doar două zile se deschid porțile tărâmului magic Untold. Black Eyed Peas, The Chainsmokers, Jason Derulo, The Prodigy, Armin van Buuren, Kygo, Diplo, Tiesto, Steve Aoki dar și mulți alții vor urca pe cele 9 scene ale festivalului.

Autorităţile consideră că măsurile luate pe perioada de desfăşurare a Untold fac din acesta cel mai sigur festival din Europa, după cum a explicat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Liviu Uzlău, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Untold este cel mai sigur festival din România, am reuşit să creăm cea mai eficientă siguranţă a spectatorilor din Europa. Misiunea este un sistem integrat, un parteneriat între mai multe instituţii. Avem forţe suficiente, 500 de jandarmi pe zi. Vor veni în sprijin colegi de la Gruparea Mobila de Jandarmi Târgu Mureş. De asemenea, vor fi instalate peste 70 de camere video de supraveghere pe întreg perimetrul festivalului, separate de cele ale stadionului Cluj Arena, care ne ajută pentru identificarea şi probarea unor fapte antisociale", a spus Uzlău.


Acestora li se vor adăuga 450 de poliţişti de la diverse structuri şi 120 de pompieri. De asemenea, 60 de cadre medicale vor sigura asistenţa din spitalul mobil care va fi instalat în perimetrul festivalului, numărul fiind considerat suficient pentru a se putea face faţă intervenţiilor, care din experienţa anilor trecuţi se ridică la câteva zeci de cazuri pe zi.

La conferinţa de presă organizată marţi a participat şi directorul general al Untold, Bogdan Buta, care a declarat, la rândul său, că este aşteptată prezenţa la Cluj, pentru festival, a aproximativ 350.000 de persoane. Festivalierii provin, pe lângă România, din alte 75 de ţări, de la Noua Zeelandă până la Hong Kong, Africa de Sud, Argentina sau Canada.


Organizatorii le reamintesc festivalierilor că există câteva reguli stricte pe care trebuie să le respecta la intrarea în perimetrul festivalului şi, mai ales, pentru accesul în Cluj Arena, unde se află scena principală a festivalului. Ei au făcut apel la participanţi să nu aducă bagaje voluminoase, să se supună controlului la porţile de acces şi să nu folosească drone pentru a filma festivalul.

Pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, cu un elicopter tip EC-135 cu FLIR (sistem de  observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte), va survola zona cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele şi imaginile necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.


Cea mai impresionantă producție

Peste 7 000 de persoane lucrează în producția efectivă a festivalului, dintre care peste 1200 sunt voluntari. În ceea ce privește logistica festivalului, cifrele sunt impresionante: peste 350 de camioane necesare pentru transportul logistic.


Scena principală are 31 metri înălțime și peste 80 de metri baza. Scena va avea 3000 mp de decor, iar pentru prima dată, aceasta va avea încorporate elemente 3D prin prezența personajelor principale din conceptul creativ al ediției 2018. Perimetrul festivalului este împrejmuit de 8 km de gard. Scena principală va avea peste 500 de mp de ecrane led, dublu față de anul trecut, pentru un show și mai imersiv pe timp de noapte. Consumul de energie  însumeaza 5,8 MW putere instalată, adică consumul unui oraș de peste 40.000 de locuitori din  România. În plus pentru a minimiza impactul fonic asupra riveranilor pe timpul celor patru zile de festival oragnizatorii au instalat în diferite zone din perimetrul festivalului panouri / bariere fonice.

Măsuri de siguranță


Peste 1800  de jandarmi, polițiști, pompieri și medici se vor asigura în cele 4 zile și 4 nopți de festival că sunt respectate măsurile de siguranță. În plus, în festival vor exista și 700 de agenți de securitate privați. În perimetrul festivalului vor fi amplasate și un spital de campanie SMURD și 4 puncte de prim ajutor.

În perimetrul festivalului este interzisă intrarea cu următoarele obiecte: ghiozdane, droguri, sticle, biberoane, lasere, genți, spray-uri, cuțite, arme, obiecte contondente, articole pirotehnice, mâncare și băuturi, animale, umbrele (în caz de ploaie se recomandă folosirea pelerinelor), materiale inflamabile sau explozive, aparate foto sau video profesionale, inclusiv orice tip de aparat DSLR, orice tip de obiecte care îi pot răni pe alți participanți.

Este permis accesul cu: poșetă/borsetă (dimensiunea maximă permisă 21cm x 29cm) medicamente, insulină, picături uz medicinal, spray inhalator pentru astm. Orice astfel de produse sunt permise doar dacă sunt însoțite de scrisoare medicală sau orice alt document înlocuitor acesteia și cu maxim o doză zilnică.

Transport pentru persoanele cu dizabilități

Împreună cu cei de la BeardBrothers, între 2-5 august, în intervalul orar 17:00-01:00, organizatorii festivalului vor pune la dispoziția persoanelor cu dizabilități, care s-au înscris în formularul de pe pagina Untold și au fost acceptați, două mașini dedicate, care îi poate aduce la festival. Cei vizați sunt persoanele cu handicap de gradul I grav. Totul se va face pe baza de programare cu 24 h ore înainte, sunând la numărul de telefon 0720.291.465.

Etichete: politisti untold
Ultimele Stiri
abonare newsletter