Actualitate

Scafandrii militari au oprit căutările lui Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj, în lacul Beliș

După trei zile de căutări asidue, cu aparatură de ultimă generație, militarii de la Centrul de Scafandri de la Constanța au oprit căutările pe lacul de la Beliș, județul Cluj, unde acum zece zile se presupune că ar fi căzut în apă, directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia.

O coloană militară s-a îndreptat luni seara de la Beliș spre Cluj-Napoca, semn că misiunea de căutare și recuperare a cadavrului lui Adrian Zaharia, nu a avut succes. Militarii au folosit sonare cu scanare laerală, ceea ce le permite să cerceteze adâncimi mai mari de 40 de metri. În zonă, există adâncimi chiar și de 80 de metri, unde vizibilitatea este zero.

Doar în cursul zilei de luni, scafandrii de la Constanța au efectuat trei scufundări la mare adâncime, unde sonarele au detectat anumite interferente, dar din păcate semnalele trimise erau trunchiuri de copaci sau insule de turbă, care plutesc la adâncimi mari.


Colonelul Cornel Pavel de la Forțele Navale Române a confirmat că militarii se vor întoarce la Constanța, în cursul zilei de marți. ”Scafandrii militari au terminat, în seara aceasta, misiunea de căutare din județul Cluj, lacul Beliș. Maine, marți, dimineața, se vor întoarce la Constanța și-și vor relua misiunile obișnuite. Nu a fost gasit (n.n. Adrian Zaharia)”, a spus colonelul Pavel, citat de evz.ro.

Sâmbătă, 21 iulie, după un incident cu patru turiști, Adrian Zaharia, care pilota o barcă cu motor, și se afla sub influența băuturilor alcoolice, a căzut în apa rece a lacului de acumulare de la Beliș. Martorii susțin că bărbatul nu purta vestă de salvare iar în momentul în care a căzut în apă, s-a dus direct la fund. Șlapii lui Zaharia au fost găsiți la o distanță de aproape de 100 de metri de locul unde se prespune că ar fi căzut în apă. Barca a fost recuperată de salvamontiștii de la Consiliul Județean, după ce a plutit în derivă mai bine de o oră.


Muncitorii de la barajul de la Beliș susțin că, de fiecare dată, curenții de fund scot cadavrele la suprafață, după aproximativ o lună de la momentul producerii tragediei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spunea că Adrian Zaharia se afla în 21 iulie la o cabană de pe malul Lacului Beliş împreună cu alte trei persoane, iar timp de mai multe ore s-a plimbat cu acestea cu barca pe lac, după care au revenit la cabană. La scurt timp, Adrian Zaharia a luat barca şi a plecat din nou, singur, la o plimbare pe lac. "A luat şi vesta de salvare, pe care nu a pus-o însă pe corp. Un cetăţean a văzut barca goală, plutind în derivă, iar de atunci au început căutările (...) Din informaţiile pe care le am, acum nu mai este vorba despre salvarea unei vieţi, ci despre găsirea unui cadavru", declara ministrul Daea.


Adrian Zaharia, în vârstă de 40 de ani, a ocupat postul de director al APIA Cluj din ianuarie 2013. Corpul de control al Ministerului Agriculturii a făcut mai multe verificări la APIA Cluj, în ultimii ani, din cauza plângerilor unor angajaţi ai instituţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter