Actualitate

„Şcoala altfel” i-ar putea învăţa pe copii să iubească mişcarea

<p><img src="documente/stories/08_august/25_ziua/03 inaugurare parc scoala elf copii locuri de joaca rp 16.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />România ocupă un loc fruntaş la capitolul obezitate, iar orele de educaţie fizică sunt prea puţine.</p>

Părinţii şi profesorii clujeni propun ca în cadrul proiectului „Şcoala altfel”, de anul viitor, activităţile să se bazeze pe mişcare.

„Şcoala altfel” este un demers al Ministerului Educaţiei, prin care, în săptămâna 2-6 aprilie 2012, nu se vor face ore, iar elevii vor participa la diverse activităţi extraşcolare, propuse de şcoală.


Printre noutăţile anunţate de conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pentru anul şcolar 2011-2012 se află săptămâna „Şcoala altfel”. „Avem o mare noutate, respectiv săptămâna «Şcoala altfel», în săptămâna 2 - 6 aprilie, în care se vor desfăşura activităţi de educaţie non formală, sport, olimpiadele şcolare. Este un efort din a face şcoala mai atractivă. Este un început în a face şcoala mai atractivă”, a declarat recent Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

În perioada respectivă nu se vor face ore, iar elevii vor participa numai la activităţile extraşcolare, propuse de ei şi de profesori. Tot în acea săptămână vor avea loc olimpiadele naţionale.


“Şcoala altfel” să se bazeze pe mişcare

Atât părinţii cât şi profesorii consideră benefic acest demers şi cred că ar fi indicat ca activităţile să se bazeze pe mişcare, în condiţiile în care orele de educaţie fizică sunt prea puţine. “Voi propune Parlamentului şi deputaţilor locali ca în săptămâna aceea să se facă activităţi sportive, având în vedere că este doar o oră de educaţie fizică pe săptămână la liceu şi două la gimnaziu”, a afirmat Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Cluj. Ea mai a mai spus că ideal ar fi ca în cadrul săptămânii “Şcoala altfel” să fie organizate tabere cu corturi, în care copiii să înveţe cum să îşi monteze singuri cortul, să se orienteze în pădure sau să facă singuri un foc de tabără.


Elevii vor fi cercetaşi pentru o zi

La invitaţia conducerii Ministerului Educaţiei, cercetaşii din România au precizat că se vor implica în acest demers şi, timp de o zi, le vor arăta elevilor ce înseamnă să fii cercetaş. “Ne vom alătura programului MECTS –«Şcoala altfel»- cu o zi specială, în care voluntarii adulţi ai organizaţiei le vor arăta elevilor şi cadrelor didactice cum se formează liderii şi de ce cercetăşiei îi este alăturat brandul: Leadership pentru viaţă”, a spus Bianca-Nesiu Bedreag, preşedintele Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”.


Copiii stau prea mult pe scaun

Şi Cristina Grigore, directorul executiv al Fundaţiei Părinţi Clujeni, consideră binevenit demersul Ministerului Educaţiei. “Nouă ni s-a părut foarte important proiectul pentru că în programele after-school copiii stau foarte mult pe scaun, iar în învăţământul tradiţional aşa-zisele opţionale sunt foarte multe materii de TIC”, a explicat Cristina Grigore. Ea a mai adăugat că este benefic dacă se vor face activităţi sportive, mai ales că ţara noastră se află pe locul trei în Europa la capitolul obezitate. De asemenea, pentru copii este important să îşi dezvolte abilităţi prin care să se descurce în societatea actuală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter