Actualitate

Vacanță în orașul preferat al scriitoarei Agatha Christie. Istanbul - locul magic aflat la o oră distanţă de Cluj. Confruntarea civilizațiilor și orient cu gust mediteranean

Nu ţi-ai făcut încă planuri de vacanţă? Descoperă Istanbulul, metropola – “aspirator” de turişti aflată la o oră distanţă de Cluj. Deşi se spune adesea că Turcia stă “călare” pe Europa şi Asia, de fapt, doar Istanbulul se întinde pe ambele continente şi este vizitat, anual, de 12 milioane de persoane.

Orașul de pe două continente, veche capitală a trei imperii și principalul centru comercial și turistic al Turciei, Istanbul este un megalopolis ce vibrează la orice oră din zi sau din noapte, fiind ticsit de edificii de patrimoniu rămase mărturie din perioadele bizantină sau otomană. Construcțiile sale, bijuterii ale unor stiluri arhitecturale amestecate, adună ca un magnet turiștii din toate colțurile lumii veniți să admire splendoarea vechiului Constantinopol ce își întinde malurile în Europa și Asia.

Cazare de VIP, răsfăţ la superlativ


1.300 de hoteluri își așteaptă oaspeții în Istanbul, dar dacă vrei o experienţă la superlativ, hotelul Pera Palace este locul ideal. Un adevărat muzeu, unde, de-a lungul vremii, au fost găzduiți regi și regine, prinți, scriitori și actori celebri, Agatha Christie, Greta Garbo, Ernest Hemingway.

“Hotelul nostru a fost primul internațional din Istanbul și primul cu aer condiționat din oraș. Proprietarul său îi aducea aici pe pasagerii Orient Express, veneau aici personalități precum Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway, Mata Hari, Greta Garbo, de aceea am personalizat camerele. S-a dovedit că 11 zile care lipseau din jurnalul Agathei Christie și le-a petrecut de fapt aici, ulterior s-a găsit cheia sub ușă. Camera respectivă este mereu ocupată, sunt foarte mulți fani ai acesteia din toată lumea care vor să își petreacă nopțile aici”, spune Ebru Ayas, guest relations manager al Pera Palace.


Hotelul a păstrat inclusiv liftul original s-a păstrat și este funcțional. O noapte în apartamentul Împăratul Franz Joseph poate să ajungă și la 1.300 euro/noapte, iar camera în care stătea Mustafa Kemal Ataturk a fost transformată în muzeu.

Hotelul Pera Palace este atât de cunoscut, încât zilnic, sute de turişti îi calcă pragul doar să îl viziteze şi să-l fotografieze.


“The best of” Istanbul

Cea mai mare provocare este să vezi în câteva zile tot ce are Istanbulul să îţi ofere. Este o sarcină uriaşă. Musai să bifezi Muzeul Hagia Sophia, Bazilica Cisternă sau Moscheea Albastră.


Moscheea Albastră este cel mai fotogenic edificiu al Turciei. Monument și loc de rugăciune deopotrivă, moscheea și-a câştigat renumele după mozaicul superb, predominant albastru, fiind considerat un simbol al Turciei. Domurile sale în cascadă şi cele şase minarete zvelte îl fac unic în toată lumea islamică.

Apoi, paşii ne-au îndrumat spre Catedrala Sf. Sofia (Hagia Sofia) reper istoric, religios și cultural, este capodoperă arhitecturală ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an. Este cel mai cunoscut monument din Istanbul. Pe rând, biserică, moschee şi din 1935 muzeu, Hagia Sofia (“Sfânta Înţelepciune”) este clădirea ce simbolizează trecerea de la cultura europeană la cea orientală, Gloria Imperiului Bizantin şi apogeul celei mai fertile perioade din istoria romanităţii orientale – domnia lui Iustinian.


Bazilica Cisternă este ”must do” în Istanbul. Locul este de fapt un rezervor subteran construit de romani, unde era păstrată apa pentru alimentarea populației. În acest loc au fost filmate scene din pelicule cunoscute: James Bond / ”Din Rusia, cu dragoste” sau “Inferno”, filmul realizat după celebra carte a lui Dan Brown.

O călătorie în labirintul faimoaselor bazare din Istanbul este întotdeaua o idee bună. Trecerea peste pragul bazarului vă face să vă simțiți ca și cum ați intrat într-o lume nouă. Are plafoane arcuite înalte pictate în albastru și galben, magazine de tot felul care acoperă fiecare centimetru și steaguri turcești. Există tot ce poate fi vândut aici, cum ar fi ceramica, covoare, delicii turceşti, haine, suveniruri, țesături, bijuterii etc. Și cu siguranță nu este doar o destinație turistică - localnicii cumpără tot felul de obiecte aici.

Însă nimic nu se poate compara cu o croazieră pe Strâmtoarea Bosforului, prilej să admiri și dintr-o altă perspectivă bijuteriile arhitecturale ale metropolei turcești. Seara e musai să te prindă pe mare, în Strâmtoare Bosfor, pe un vas de croazieră. Ai ocazia să admiri impunătoarele palate şi moschei din Sultanahmet, frumoasele clădiri de pe cele două maluri şi raidul de bărci de pescari care ies în larg spre Marea Marmara pentru capturi îmbelşugate.

Oraşul care nu doarme

Istanbul şi-a câştigat renumele de capitala a savorilor orientale, a gusturilor şi deliciilor ce-ţi lasă gura apă. Artera principală din oraşul vechi e ticsită de restaurante şi cafenele care abia aşteaptă ca oaspeţii însetaţi să le calce pragul. Savurează-ţi ceaiul sau cafeaua la o terasă şi admiră în tihnă peisajul citadin ce aminteşte de viaţa provincială din vechiul imperiu otoman.  

O mulțime de cafenele, baruri și restaurante stau deschise de dimineață până seara. Pe o stradă comercială imensă, de 1,5 km, ce duce în Piața Taksim, se perindă permanent zeci de de mii de oameni, la cumpărături sau la distracție. Bulevardul este arhiplin, fiind străbătut de o linie de tramvai ce pare de epocă, care trece prin mijlocul oamenilor. Farmecul locului este unic.

Spectacolele Dervish, cu dansatori care se rotesc amețitor, arta pe apă, recitalurile muzicanților amatori de pe străzi, demonstrațiile de fabricare artizanală de înghețată sunt printre principalele atracții din zonă.

Zbor de o oră Cluj-Istanbul cu Turkish Airlines

De la Cluj, poţi zbura la Istanbul cu Turkish Airlines care, recent, a anunţat că va suplimenta zborurile pe această rută. Momentan, numărul frecvențelor de operare pentru destinația Istanbul este de 4 frecvențe pe săptămână. Începând cu vara anului 2019, respectiv 24 iunie 2019, această destinaţie va fi operată cu o frecvență de 7 zboruri pe săptămână, de luni până duminică. Pasagerii care zboară de la Cluj-Napoca la Istanbul vor avea acces la cel mai mare și mai modern hub aerian din lume, respectiv noul aeroport din Istanbul, numit în acest moment Istanbul New Airport. Prin deschiderea oficială a acestuia, anunțată în data de 29 octombrie 2018, va fi inaugurat practic cel mai mare aeroport de transfer din lume, pasagerii având posibilitatea de a călători mai departe spre destinații din Asia, Africa, continentul american sau în alte părți ale globului.

Desemnată de șase ori la rând ”Cea mai bună companie aeriană din Europa”, Turkish Airlines operează zboruri către nu mai puţin de 304 destinații, din 122 de ţări, între care 253 destinații internaționale.

Lounge-ul Turkish Airlines este o destinaţie în sine

Biliard, golf, jocuri video și o pistă de curse. Acestea nu sunt activități pe care le-ați asocia în mod normal cu un salon de aeroport. Dar mâncare grozavă, masaje și dușuri?

Lounge-ul Business Class al companiei aeriene Turkish Airlines este, probabil, unul dintre cele mai bune saloane din lume. Este un salon masiv, cu două etaje, cu o listă lungă de servicii și facilități care ar face de ruşine majoritatea lounge-urilor de primă clasă. Există mici surprize plăcute în jurul fiecărui colț care vă invită să explorați următoarea zonă nedescoperită.

Nu există nici o îndoială despre cât de impresionant este acest salon, dar ceea ce face ca acest salon special este zona de catering. Mâncarea este una dintre cele mai bune mâncăruri pe care le veți servi vreodată într-un lounge. Toate preparatele sunt făcute pe loc, pregătite proaspete și oferă o selecție minunată de mâncăruri din bucătăria occidentală și turcească.

CITEŞTE ŞI

Clujenii, „cuceriţi” de turci pe calea aerului sau cum poate Consiliul Judeţean să înveţe business pentru dezvoltarea aeroportului

Ultimele Stiri
abonare newsletter