Actualitate

Actorul Dorel Vişan, Doctor Honoris Causa

Actorul Dorel Vişan va primi, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC "I.L. Caragiale", anunţă instituţia de învăţământ într-un comunicat.

"Pe data de 22 iunie 2018, sub auspiciile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti, sărbătorim în ceremonie universitară publică acordarea titlului de Doctor Honoris Causa actorului Dorel Vişan", precizează sursa citată.

* Dorel Vişan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăuşeni, judeţul Cluj.

A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, după absolvirea facultăţii fiind angajat ca actor la Teatrul Naţional din Cluj şi având o carieră remarcabilă.

"Rolurile din filme i-au adus notorietate pe plan naţional şi internaţional. A debutat în "Păcală" în anul 1974. Filmografia românească dintre anii 1974 - 2015 există şi prin rolurile interpretate de Vişan. A jucat în aproximativ 90 de producţii cinematografice şi a colaborat cu regizori importanţi printre care: Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Corjos, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Mircea Danieliuc, Marius Th. Barna, Şerban Marinescu", informează UNATC.

Este unul dintre puţinii actori români cu reputaţie europeană, deţinând o nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului, în 1988, pentru rolul din filmul "Iacob" şi Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa, 1995.

Activitatea literară este a doua pasiune a actorului Dorel Vişan, în anul 1995 actorul debutând cu poezii în revista "Steaua". Până în prezent a publicat patru volume de versuri.

Numele său se regăseşte în antologiile "Poeţi clujeni contemporani" (1997) şi "Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni" (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005).

Dorel Vişan este şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

În paralel cu activitatea artistică, Dorel Vişan a fost şi director al Teatrului "Lucian Blaga" şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter