Actualitate

Mămicile din Cluj le-au pus gând rău celor din Florești. Se schimbă criteriile de admitere la creșă. “Am fost eliminată de un părinte din Florești care și-a făcut flotant la Cluj”

Înscrierea la creşă a devenit loteria la care joacă mii de părinţi, an de an. În Cluj-Napoca sunt 15 creşe de stat în subordinea Consiliului local, însă numărul de locuri e total insuficient față de cereri. Nemulțumite de faptul că părinți din Florești sau Apahida își fac flotant pe Cluj ocupând astfel locurile în creșe, mămicile îi cer primarului Emil Boc schimbarea criteriilor de admitere în aceste instituții.

Oferta creşelor de stat din Cluj-Napoca este cu mult sub nivelul cerinţelor, iar alternativele – bonele sau creşele private depăşesc cu mult bugetul unora dintre părinţi.

Mai multe mămici au protestat și au mers vineri la ședința de Consiliu Local, alături de copii, unde i-au cerut primarului Emil Boc schimbarea regulamentului de admitere în creșe, nemulțumiți de faptul că părinții din Florești ocupă locurile la creșele din Cluj-Napoca.


“Am venit aici ca voce a părinților din Cluj-Napoca. Problema noastră principală, cunoscută de dumneavoastră, este modalitatea de admitere în creșă în sensul criteriului principal și anume existența domiciliului sau a rezidenței părintelui. Cunoaștem toți că din localitățile învecinate vin și își fac flotant pe Cluj și așa se aglomerează locurile la creșă. Considerăm că noi din Cluj-Napoca suntem dezavantajați. Dorim să ne ajutați să facem o selecție cât mai corectă și mai transparentă având în vedere că este obligația dumneavoastră (...) solicităm să fie prioritizat domiciliul. Domiciliu și rezidența nu au aceeași valoarea juridică. Aceste două noțiuni, rezidență, respectiv domiciliu, sunt definite separat. Dacă nu le prioritizăm astfel încât să facem o selecție corectă vom încălca principiul proximității. Consider că acest principiu este încălcat. Solicităm o reevaluare a criteriilor de admitere și o reverificare a dosarelor. E necinstit față de cei care ne plătim taxele în Cluj-Napoca. Am un copil și sunt eliminată de un părinte din Florești care își face flotant la Cluj. Ceva nu bate. Să se ocupe Primăria Florești de construcția de creșe. Să avem prioritate cei care ne-am achiziționat locuințe în Cluj-Napoca. Ne-am achiziționat o locuință scumpă, comparativ cu Florești, să beneficiem de serviciile bune din Cluj-Napoca”, a spus o mămică în plenul Consiliului Local.

Din toamnă, peste 900 de copii vor rămâne pe dinafară din cauză că nu mai sunt locuri în creșe.


Primarul Emil Boc spune că este de acord cu schimbarea criteriilor de admitere la creșe în sensul ca domiciliul părinților să fie măsura principală de acordare a locului.

“Acest lucru pe care dumneavoastră îl solicitați este posibil legal. Noi am avut această problemă cu școlile din centru, când se foloseau părinții de viza de flotant. Am încercat atunci să limităm numărul de vize de flotant pe o locuință, pot să fie și 80 de persoane cu o adresă de flotant pe aceeași adresă, dar legea nu ne permite. Acolo, cheia este până la urmă la Inspectoratul Școlar. În cazul creșelor, dacă colegii consilieri locali vor accepta, să propunem modificarea regulamentului și să elaborăm unul nou pentru atribuirea locurilor la creșe care să țină cont de aceste criterii pe care nu le consider descriminatorii. Ca măsură principală să fie domiciliul, iar în subsidiar, dacă rămân locuri, să se treacă la criteriul subsecvent. Regret că acest fapt nu mi-a fost sesizat instituțional cum ați făcut-o dumneavoastră. Ca propunere concretă voi cere departamentului de specialitate să redacteze un regulament, cred că nici prefectul nu va ataca în contencios o așa propunere de bun simț, și să găsim o formulă legală de a stopa această hemoragie de situații în care ne aflăm acum. Voi cere reevaluarea criteriilor. Astăzi avem 1142 locuri în cele 15 creșe ale municipiului. Vestea bună este că este în stadiu avansat de construire o creșă pe strada Donath în Grigorescu, cu 80 de locuri, cu termen de finalizare septembrie 2018. Aceste noi 80 de locuri ar putea fi repartizate după noile criterii. Sunt convins că aceste 80 de locuri nu sunt suficiente”, a declarat Boc, în cadrul ședinței de vineri de Consiliu Local.


Primarul Emil Boc a propus o soluție de compromis: vrea să le dea bani părinților ca să își înscrie copiii la creșe private. În total, ar urma să aloce 3,5 milioane lei din bugetul local pentru această facilitate. Primarul consideră că cei 3,5 milioane lei nu sunt o povară atât de mare pentru bugetul local.

“Subvenția aceasta nu este atât de costistitoare încât un oraș cum este Cluj să nu își permit să găsească o soluție temporară. Am posibilitatea să ofer o anumită sumă de bani rațională și rezonabilă, care să acopere un anumit număr de oameni ca să trecem peste această situație delicată. Vom face un colectiv de lucru luni dimineața care se va ocupa de acest demers. Perioada aceasta de vară va putea fi folosită pentru pregătirea proiectului de hotărâre referitor la subvenție. Putem să oferim pentru 800 de copii o subvenție de 400 lei/lună. Pentru 11 luni ar fi 3,5 milioane lei, deci undeva la 800.000 euro, deci pot să spun că cu eforturi grele pot să fac rost din buget de acești bani. Din septembrie putem să acordăm această subvenție”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter