Actualitate

A trecut prima probă a Evaluării Naționale la Clasa a VIII-a

Elevii de clasa a VIII-a au dat luni prima probă, cea la limba și literatura română, în cadrul examenelor la evaluarea națională 2018.

Primul subiect (textul la prima vedere) a fost un fragment din "Inocenții", de Ioana Parvulescu. Textul trebuia citit și analizat conform cerinței de la punctul A.

Rezolvarea punctului B pentru primul subiect a necesitat realizarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte care să argumenteze apartenența la genul epic a textului dat. 


Textul celui de-al doilea subiect a fost extras din revista National Geographic Traveller: Adina Branciulescu, "Transilvania, din goana trenului". Pe baza textului absolventii clasei au 8-a trebuie să răspundă la o serie de întrebari și să realizeze o narațiune de 150-300 de cuvinte, conform indicațiilor. 

Profesorii clujeni sunt de părere că subiectul nu a fost nici extreme de dificil, nici ușor, cerințele fiind formulate în așa fel încât să corespundă cu programa școlară.


„Din punctul meu de vedere subiectul a avut o dificultate medie.  Cerințele respective, formulate pe tipurile de subiect,  au antrenat toate competențele specifice programei școlare. Nu au existat itemi care să inducă în eroare răspunsul în ceea ce privește soluția corectă pe care să o dea baremul ulterior. Este un subiect prietenos”, a spus Amalia Gurzău, profesor de limba și literatura română.

În Cluj-Napoca au fost înscriși 4236 de absolvenți la proba de limba și literatura română, dintre care 160 au absentat. În total a fost un număr de 5086 de elevi înscriși în clasa a VIII-a. Diferența este dată de potențialii corijenți, elevii din școlile speciale și posibile alte cazuri sociale.


11 iunie 2018: Limba şi literatura română – probă scrisă

13 iunie 2018: Matematica – probă scrisă


14 iunie 2018: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

19 iunie 2018: Afişarea rezultatelor la examenul de evaluare naţională 2018 înaintea contestaţiilor (până la ora 12:00)


19 iunie 2018: Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 19:00)

20-22 iunie 2018: Soluţionarea contestaţiilor

23 iunie 2018: Afişarea rezultatelor finale ale examenului de evaluare naţională 2018 după soluţionarea contestaţiilor

 

abonare newsletter