Actualitate

Criticul de film Viorica Bucur a încetat din viaţă

<p /><img src="documente/stories/08_august/24_ziua/12 viorica.bucur.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cunoscutul critic de film Viorica Bucur a încetat din viaţă, la vârsta de 65 de ani.

Viorica Bucur suferea de o boală incurabilă, cu care fusese diagnosticată în urmă cu două luni. Viorica Bucur va rămâne în memorie şi ca profesor al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, precum şi prin numeroasele cronici de film semnate în presa de după Revoluţie. În conştiinţa cinefililor, numele filmologului Viorica Bucur rămâne asociat cu emisiunea „Gala desenului animat“, o mică oază de frumuseţe în anii cenuşii ai epocii comuniste. Viorica Bucur a murit din cauza unui cancer la pancreas şi va fi înmormântată astăzi la Mănăstirea Cernica. În perioada 1969 - 1972, Viorica Bucur a realizat o serie de emisiuni cu noutăţi din lumea filmului, care cuprindea şi elemente de istorie a cinematografiei şi recenzii de film.

Între 1970 şi 1974, Viorica Bucur a realizat emisiunile “Istoria filmului mut” şi “Istoria filmului sonor”.
A fost membră a FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice) şi a Uniunii Cineaştilor din Romania, iar în 2007 a primit premiul pentru activitate publicistică “Ion Cantacuzino”. Ea a fost poreclită de generaţii întregi “mama desenului animat” sau “mama lui Donald”. Irina Nistor a caracterizat-o pe Viorica Bucur drept întruchiparea desenelor animate pentru noi toţi.

abonare newsletter