Actualitate

Peste 100 de școli din județul Cluj nu au autorizație privind securitatea la incendiu

Din cele câteva sute de unități de învățământ care există în județul Cluj, jumătate nu au autorizație privind securitatea la incendiu.

Incendiul care a distrus o școală din București în urmă cu câteva săptămâni arată condițiile în care învață copiii din întreaga țară. O statistică îngrijorătoare spune că doar un sfert din clădirile în care se formează elevii români sunt autorizate de pompieri în întreaga țară.

În județul Cluj, în evidența Inspectoratului pentru situații de urgență figurează 264 de instituții de învățământ cu personalitate juridică, dintre care 53 sunt autorizate, iar 110 neautorizate. Restul de 101 nu fac obiectul autorizării, deoarece au fost construite înainte de anul 1989 și nu au suferit modificări majore.


„În prezent, obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor cu destinația de învățământ noi sau celor la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației și, pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație. Obligativitatea obținerii autorizației se aplică imobilelor cu destinație de învățământ construite după 1989 sau celor construite înainte de această dată la care se execută diverse lucrări”,  a declarat Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Verificări împotriva incendiilor

Reprezentanții ISU Cluj au la cunoștință această situație și anual se fac verificări împotriva incendiilor.


„Pentru clădirile care au destinația de unități școlare, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul universitar, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate, anual, controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor și studenților asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau a unei alte situații de urgență. Controalele desfășurate în școli includ exerciții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sute de corpuri de clădiri nu sunt autorizate

Fiecare unitate de învățământ are diferite corpuri de clădiri care pot sau nu pot să aibă autorizație privind securitatea la incendiu.


„În județul Cluj există 546 de corpuri de clădiri în cadrul unităților de învățământ care nu fac obiectul autorizării, 84 sunt autorizate privind securitatea la incendiu și 201 nu sunt autorizate. Din ultima categorie menționată, precizăm faptul că cele mai multe dețin aviz de securitate la incendiu și sunt în decurs pentru a obține autorizația de securitate la incendiu”, a explicat Andrei Biriș.

Ce spune legislația actuală

În legislația națională, școlile au fost introduse, „în mod explicit, în categoriile de construcții instalații, tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG. NR. 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizăii, în prezent abrogată”.


Ulterior, în anul 2006, au fost făcute noi reglementări în acest sens. Anterior anului 1998, obligația obținerii autorizațației era reglementată doar pentru construcțiile noi sau pentru cele la care se făceau lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației – H.G. nr.51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității de prevenire și stingere a incendiilor -, în cazul unităților de învățământ „obținerea autorizației fiind obligatorie, de exemplu, doar în cazul în care acestea înglobau o sală aglomerată. Potrivit legislației aflate în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația să solicite și să obțină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcțiile noi, de modificare a celor existente și/sau la schimbarea destinației acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situații de urgență, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate de documentațiile tehnice de proiectare. Totodată, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu înainte de punerea în funcțiune a clădirilor ori spațiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punct de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu.

 

Etichete: scoli
Ultimele Stiri
abonare newsletter