Actualitate

Negocieri la Guvern. Sanitas: În funcţie de întâlnirea de marţi cu premierul şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, vom organiza sau suspenda greva generală

Sindicaliştii Sanitas se vor întâlni, marţi, cu premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, pentru a analiza regulamentul de sporuri. În funcţie de oferta Guvernului, aceştia vor decide dacă vor intra sau nu în grevă generală pe data de 11 mai.

„Aşteptăm ca Guvernul să găsească o soluţie pentru a stinge conflictul declarat de Federaţia Sanitas. (...) În funcţie de ofertă, va trebui să evaluăm dacă se pot declanşa mecanismele de organizare sau suspendare a grevei generale”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, potrivit Mediafax.

Ciocan susţine că în cadrul întâlnirii cu oficialii vor discuta principalele probleme care îi nemulţumesc pe angajaţii din sistemul sanitar.


„Vom discuta despre acele trei revendicări ale Federaţiei Sanitas pe care noi le-am formulat. Prima este legată de creşterea salarială pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, stoparea scăderilor salariale care s-au produs până acum. A doua revendicare şi cea mai importantă este eliminarea plafonului de 30% la limita sporurilor. (..) A treia revendicare este legată de negocierea contractului colectiv de muncă, atât pe sectorul de sănătate, cât şi pe cel de asistenţă socială”, a adăugat Mircea Ciocan.

Aproximativ 10.000 de salariaţi din sănătate au protestat, săptămâna trecută, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de reducerile salariale cauzate de plafonarea sporurilor, iar la începutul acestei săptămâni mai mulţi angajaţi din spitalele din ţara au intra în grevă de avertisment.


Potrivit calendarului propus de Sanitas, pe data de 11 mai, personalul din sănătate şi din asistenţă socială va intra în grevă generală, nemulţumiţi fiind de scăderea sporurilor. Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis, în contextul protestelor, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter