Actualitate

Mii de bulbi au fost folosiți pentru a crea harta României din flori la Grădina Botanică din Cluj

Două amenajări florale dedicate „Centenarului” au fost realizate la Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca. Prin efortul angajaților de aici acestea vor fi înflorite tot timpul anului, sunt folosite diverse plante, specifice fiecărui sezon.

Chiar la intrarea în Grădina Botanică, în zona florilor ornamentale, vizitatorii dau cu ochii de două aranjamente florale deosebite, realizate de către angajații grădinii pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri. Astfel, în partea dreaptă pot să vadă o hartă a României, împărțită pe provincii, iar în partea stângă drapelul țării, însă asemenea emblemei armatei române, sub formă de cerc.

La intrarea în Grădina Botanica, vizitatorii sunt întâmpinați de drapelul României stilizat, asemeni emblemei armatei române și harta României mari.


„Am vrut să sărbătorim în felul nostru centenarul cu niște amenajări floristice. Practic este vorba despre harta României stilizat reprezentată. Încă din toamnă am săpat și am plantat. Pentru toamnă, iarnă, primăvară devreme am plantat panseluțe. Am încercat să le plantăm în cele trei culori, roșu, galben și albastru, cât se poate vorbi despre panseluțe. Am avut probleme cu roșu, fiindcă nu l-am putut reprezenta, așa că e mai mult un roz. Harta este împărțită pe provincii: Transilvania, Țara Românească, Moldova. În partea celalaltă am reprezentat tot așa, stilizat, drapelul României, dar sub forma simbolisticii de la aviație, ca să ne fie mai ușor la reprezentație, am făcut un steag rotund, tot așa cu trei culori și am respectat ordinea. Acolo am pus muscarii albastre, narcise galbene și o specie botanică de lalele de talie mai joasă”, a explicat Angela Pui, șef sector ornamental.

Marea provocare pentru angajații grădinii este să facă în așa fel încât aranjamentele să fie mereu înflorite.


„Am pus câte două tipuri de lalele, timpurii și tardive, ca să prelungim amenajarea floristică. Din păcate, timpul s-a încălzit brusc și s-au cam grabit lalelele, au înflorit cam devreme și cele tardive și ele și-au dat drumul puțin mai repede ca de obicei”, a adăugat Angela Pui.

Dar noi vom încerca, cât se poate, să menținem până în toamnă aspectul decorativ și atunci pregătim altă specie, este vorba de Coleus și vom pune sub formă de covor, tot așa, pe provincii. Din păcate nu vom putea respecta culorilor pentru că Urzicuța moartă merge în mozaic și nu are aceste culori, însă vom reprezenta în regiuni.


Pentru realizarea hărții a fost nevoie de 8.500 de bulbi, iar pentru drapel 6.000 de bulbi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter