Actualitate

Atenție! În Feleacu au fost văzute vipere!

În Feleacu, Casele Micești a fost descoperită o viperă din specia Vipera Berus. Până acum nu a mai fost semnalată această specie în zona Cluj. O fotografie cu un exemplar descoperit sub o cabană în casele Micești a fost postată pe Facebook.

Vipera Berus este un șarpe veninos de mărime mijlocie, din familia Viperiadae, care este răspândit în Euroasia. Aria de răspândire este arealul cel mai nordic al viperelor, fiind singura viperă care poate fi întâlnită la nord de Cercul Polar.

Vipera Berus are o lungime între 50 – 70 cm, în cazuri de excepție putând atinge lungimea de 90 de cm. Cele mai mari exemplare au fost întâlnite în Europa de Nord,  Finlanda (94 cm) și Suedia (104 cm).


Anul trecut, un mesaj informativ pentru clujenii care obișnuiesc să se plimbe prin Făget a fost lansat de utilizatorii grupului ”Protecția Animalelor Cluj-Napoca”, în urma unui incident.

”Vreau să anunț iubitorii de animale care își plimbă cățelușii în Făget că niște prieteni au găsit o viperă și, din păcate, a mușcat cățelușa care a fost cu ei. Aveți grijă. Noi nu știam că sunt și am aflat prin cel mai urât mod”, a scris Oana.


După incident au mai fost văzute trei vipere în zona respectivă.

”Da, am auzit și eu (că sunt)! Pe dealul din spate de la Vila Tușa! A fost o crescătorie acolo de vipere cu mulți ani în urmă! Le-a dat drumul!”, a completat un alt utilizator al grupului.


Veterinarii clujeni spun că populația de vipere este crescută în acest an și recomandă atenție maximă la ieșirile în natură.

”Vipera este un șarpe periculos. Din păcate nu se pot face multe (n.red. fiind protajată de lege), dar trebuie mare prudență și oamenii trebuie să fie atenți. Sunt perioade în anumiți ani, când populațiile sunt mai numeroase, dar ele se reglează de obicei pe cale naturală. Se pare că anul acesta populația este crescută. Dacă cineva este mușcat trebuie să se prezinte în regim de rugență la medic pentru a primi serul antiviperin. Este vorba despre o urgență maximă. Este una dintre urgențele maxime ale medicinei”, a explicat Ioan Oleleu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Cluj.


La începutul săptămânii, un bărbat din Arad a ajuns la spital după ce a fost muşcat de o viperă. Şarpele se ascundea chiar sub capota maşinii, care era parcată în faţa casei. Medicii i-au administrat ser antiviperin şi spun că starea bărbatului este stabilă, reuşind să respire fără aparate.

Incidentul a avut loc luni, 30 aprilie. Bărbatul lucra sub capota maşinii când a simţit că a fost muşcat de mână, vipera fiind în zona motorului. Localnicii spun că au mai văzut vipere în zonă, dar nu atât de aproape de casele lor.

Etichete: feleacu vipere
Ultimele Stiri
abonare newsletter