Actualitate

Japonezii vor să construiască metroul de la Cluj

Primarul Emil Boc a anunțat miercuri că japonezii sunt interesați de construirea unui metrou la Cluj-Napoca. Potrivit edilului, linia de metrou ar urma să fie construită între Florești și Apahida.

”Studiul de prefezabilitate pentru metrou este în faza de pregătire, ne trebuie un consultant care să îl redacteze pentru că nu am mai făcut așa ceva, în afară de București nu a mai făcut nimeni metrou în țara asta și nu e ușor să găsești specialiști. Avem niște japonezi interesați să poarte o discuție cu Primăria. O să programăm o întâlnire cu ei. Ne-au trimis o scrisoare de intenție pentru a discuta despre posibilitatea unui viitor metrou la Cluj. Noi i-am invitat să vină la o discuție. Aceasta este, însă, o soluție pe termen mediu și lung. Minimal am spus că ar trebui să avem o linie de metrou din Florești și până la aeroport sau Apahida, o linie principală, care să-ți descongestioneze pe axa est-vest și să-ți permită descongestionarea reală a traficului și prioritizarea transportului în comun și spații de suprafață, spații pietonale, spații de biciclete, de agrement, îți permit să lărgești mult mai mult față de ce am făcut. Oricum noi suntem printre orașele care au luat de la mașină și au dat spațiu la pietoni. Gândiți-vă numai în Piața Unirii, circulația a fost luată. Suntem un oraș care merge în această direcție de a da înspre cetățeni, înspre spații publice spațiile care sunt cu caracter public și de a prioritiza transportul în comun. Încă nu suntem pregătiți mental, îmi dau seama, să ne schimbăm spre mijloace alternative de transport. Dar viața acolo ne va duce mai devreme sau mai târziu. Pentru noi asta e și o provocare să mai finalizăm câteva lucruri precum pasajele subterane, centura metropolitană, care ne vor ajuta mult mai mult să punem în practică această direcție de mobilitate alternativă bazată nu pe mașină”, a spus Emil Boc la o emisiune la radio.

Până la construirea metroului, Boc spune că se lucrează intens și la darea în folosință a unui tren care să utilizeze actuala linie de cale ferată.


”Lucrăm în concret în parteneriat cu CJ Cluj și cu comunele limitrofe la valorificarea liniei de cale ferată doar pe culoarul de nord. Ne ocupăm să avem mai multe stații, Baciu, Tetarom, Mărăști, Someșeni, după aceea de a merge chiar spre Jucu și Dej, Gherla, tocmai pentru a aduce forță de muncă. Dacă avem o problemă în oraș astăzi, avem o problemă a insuficienței forței de muncă în foarte multe domenii. Iar această soluție de a avea pe calea ferată o soluție de mobilitate urbană, de a putea să vină oameni și din alte părți ale județului chiar de la Dej și toată zona limitrofă sau dinspre Huedin, Mera, Baciu să poată veni și să aibă acces, iar de acolo de la stația respectivă din Cluj să avem transport în comun foarte bun pentru a ajunge în diverse părți ale orașului. E un proiect la care lucrăm și sunt convins că va fi benefic pentru dezvoltarea economică a Clujului”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter