Actualitate

Elevul „cu minte”, cu cheltuială se ţine

<p><img src="documente/stories/08_august/19_ziua/elevi clasa gheorghe sincai_a.g._15 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cu toate că mai este o lună până la începerea şcolii, părinţii au început deja să intre în febra cumpărăturilor de haine şi rechizite pentru copii.</p>

Începerea anului şcolar aduce o cheltuială în plus pentru părinţi, ei fiind nevoiţi să scoată din buzunar în această perioadă, numai pentru rechizitele strict necesare, cel puţin 75 de lei.

În funcţie de numărul de caiete, creioane, penare, acuarele sau pensule şi de calitatea ghiozdanului şi a uniformei, cheltuiala se poate ridica până la 450 de lei.


Preţuri orientative

Cu toate că mai este o lună până la începerea şcolii, părinţii au început deja să intre în febra cumpărăturilor de haine şi rechizite pentru copii, mai ales dacă este vorba de cei care acum încep clasa I-a. Începerea şcolii aduce cu sine o cheltuială în plus pentru părinţi, care trebuie să scoată din buzunar sume nu tocmai mici.


O listă orientativă de preţuri pentru clasa I arată cam în felul următor: - caiet tip I şi tip 2, de 24 de file, între 0,66 şi 0,99 lei; două caiete de matematică, de 48 de file, între 0,74 şi 2,45 lei; două caiete de desen A4, între 0,56 şi 1,6 lei; patru creioane, între 1,89 şi 2,99 lei; un stilou - între 1,99 şi 18,43 lei; rezerve de stilou - 5 lei; un set de creioane colorate - între 1,89 şi 2,99 lei; gumă de şters - între 0,54 şi 5,5 lei; riglă - între 0,8 şi 2,9 lei; penar - între 2,99 şi 29,99 lei; acuarele cu pensule - între 2,99 şi 12,99 lei; ghiozdan - între 9,9 şi 165 lei; ascuţitoare - între 0,6 şi 2 de lei; opt coperte - între 0,4 şi 3,99 lei; uniformă - între 26 si 120 de lei. Astfel, pentru clasa întâi, un părinte trebuie să scoata din buzunar între 75 de lei şi peste 450 de lei, fiecare după posibilităţi.

Uniformele, cele mai scumpe


Hainele de şcoală sunt cele mai scumpe, în jur de 220 de lei. O uniformă se vinde, la hipermarket, cu minimum 70 de lei, în vreme ce o pereche de pantofi costa cel puţin 50 de lei. La acestea se adaugă treningul, pantofii de sport şi cel puţin un tricou. În total, numai prima zi de şcoală ajunge la 350.

În timpul şcolii, la cheltuielile părinţilor se vor adăuga cele pentru pachetul de mâncare al copilului, pentru diferite evenimente organizate de clasă (excursii, bilete la teatru sau circ), atenţii pentru învăţătoare de 1 şi 8 martie, atenţiile cu prilejul serbărilor, precum şi “fondul clasei”, care, deşi ilegal, se colectează înca în multe şcoli.


Fie că le convine, fie că nu, părinţii trebuie să facă faţă. “E cam scump acum, cu criza asta, n-ai să-i faci. O dată începe copilul clasa I, trebuie să le aibă pe toate nu să se facă de ruşine. Ne descurcăm cum putem. Mai amânăm unele cheltuieli pe mai târziu, copilul trebuie neapărat pregătit pentru prima zi de şcoală”, spune Anca Demian, mama unei fetiţe care începe clasa I în această toamnă.

Ca ajutor pentru părinţi, Consiliul Judeţean Cluj oferă câte un ghiozdan tuturor copiilor clujeni înscrişi în clasa I, adică 5.000 de elevi. Valoarea unui ghiozdan care va fi oferit cadou este de 50 de lei. Setul minim de rechizite va conţine un caiet tip I, caiet A5, 48 file – matematică, caiet desen A4, creion HB, stilou, creioane colorate, radieră, riglă de 20 de centimetri şi un penar.


Reprezentantii Ministerului Educaţiei estimează că, în toata ţara, numărul elevilor care vor fi înscrişi anul acesta în clasa I va fi de 230.000.

Ultimele Stiri
abonare newsletter