Actualitate

Taximetriștii sfidează benzile dedicate. Viceprimar: Vom merge până la ridicarea licenței

Taximetriștii sunt nemulțumiți de faptul că nu pot folosi banda dedicată mijloacelor de transport în comun și spun că cele mai mari probleme le au pe Bulevardul 21 Decembrie unde nu pot opri pentru a prelua clienți. În replică, viceprimarul Dan Tarcea le transmite taximetriștilor să caute alveole unde pot parca și clienților să se deplaseze 10 metri pe jos.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că în acest moment taximetriștii nu pot folosi benzile dedicate, exceptând perioada de noapte, iar situația nu se va schimba prea curând.

“Primăria Cluj-Napoca va continua procesul de implementare a benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Clar vom prioritiza mijloacele de transport în comun și folosirea acestora. În acest scop, în perioada următoare vor veni și câteva mijloace de transport în comun noi. Este vorba de 15 autobuze marca Mercedes care deja au sosit la Cluj și urmează să fie puse în folosință. În luna mai vom avea 11 autobuze electrice. Vom avea un parc auto nou, modern. Într-adevăr, a fost o discuție în care dorim să fie folosite aceste benzi dedicate și de către taximetriști. Dar înainte cred că trebuie să mai facem câțiva pași pentru că în acest moment nu se pot folosi aceste benzi dedicate de către taximetriști doar pentru perioada de noapte unde pot să parcheze și să le folosească ca stații de taxi. Nu putem să ținem două troleibuze cu 150 de călători în spatele unui taxi care e parcat pentru un minut să aștepte clientul. Peste tot în lume acolo unde sunt benzi dedicate nu se oprește taxiul ci merg unde sunt alveole și pot să parcheze și să aștepte preluarea clientului”, a spus Tarcea miercuri dimineața la un post de radio.


Discuția a pornit după ce mai mulți taximetriști s-au plâns că în zona clădirii de birouri de pe 21 Decembrie nu pot staționa pentru a-și lua clienții.

“Ar trebui ca și noile proiecte imobiliare care se dezvoltă de-a lungul benzilor dedicate să prevadă acces pentru taximetre și să-și rezolve situația sub această manieră. The Office are parcare, iar intrarea în parcare dacă este o așa problemă majoră pentru respectiva clădire poate să-și amenajeze locuri dacă cei care lucrează acolo vor să folosească taxi. Astăzi, nu putem ține blocat două-trei troleibuze pentru un singur taximetru. Să-și găsească soluții să meargă 100 de metri în față sau în spate. Pe 21 Decembrie nu putem face alveole la fiecare casă pentru taxi. Să oprească acolo unde îi permite legea, poate să oprească în alveole și în zonele de trotuar. Și noi, cei care folosim mașina, ar trebui să avem răbdare pentru 30 de secunde sau un minut cu cei care se dau jos din taxi.”, a mai spus viceprimarul.


Tarcea este nemulțumit de faptul că șoferii de taxi nu folosesc standurile speciale amenajate de primărie în Mărăști și amenință cu ridicarea licenței.

“Pe de altă parte, dacă e să ne raportăm la zona Mărăști, am făcut un stand de taxi care nu este folosit. Taximetriștii parchează înaintea trecerii de pietoni din Piața Mărăști, toți sunt acolo, blocând astfel o bandă de circulație. Noi ne-am învățat prost, începând cu mine, că vreau să intru cu mașina până în farmacie sau dacă se poate să nu fac nici 10 metri pe jos până la taxi. De la trecerea de pietoni până la stația de taxi sunt maxim 25 de metri. Trebuie să fie un proces de învățare și educare continuă a tuturor pentru a folosi cât mai eficient și benzile dedicate și taximetrele și bicicletele și mașinile. Tot timpul în zonă e un echipaj de poliție pentru că altfel nu se poate. Ne jucăm de-a șoarecele și pisica. Când pleacă mașina de poliție, taximetriștii se întorc. Vom merge până la ridicarea licenței. Ne vom întâlni cu reprezentanții firmelor de taxi pentru a gestiona mai bine situație. Vom avea și o schimbare de regulament în această direcție. Trebuie să vedem care sunt problemele reale cu care se confruntă pentru că taximetrele scot din trafic cel puțin 10 mașini într-o zi. Categoric este un serviciu benefic pentru oraș”,a mai spus viceprimarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter