Actualitate

UPDATE. Arhitect de top despre Cluj: Este un oraș multicultural și asta înseamnă contraste

O studentă din Austria, venită prin Programul Eramus la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, povestește ce a găsit aici după o lună petrecută într-un cămin studențesc.

UPDATE

Arhitectul Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, susține că “este un lucru bun” faptul că orașul de pe Someș este un oraș al contrastelor.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Lisa Hackl din Austria a ales să studieze anul acesta la Universitatea Babeș-Bolyai. După o lună petrecută într-un cămin din Cluj-Napoca, studenta de la științele comunicării trage câteva concluzii clare despre țara noastră.


“Repede am ajuns să împart o ceașcă de cafea cu vecini de cameră din Maroc. Un sud-corean pregătește o cina internațională. Pe culoar se vorbesc 20 de limbi diferite. 20 de nații diferite pe patru etaje, adică vreo160 de oameni de peste tot de pe mapamond. În ciuda diferențelor culturale, conviețuirea funcționează fără probleme și cu respect reciproc”, susține ea.

Cât despre România, Lisa și-a format deja o părere destul de clară. “Viața în România este precum cea din cămin. Lângă vile extravagante stau case cu  acoperișuri din tablă și fântână manuală în curte. Pe stradă, mașini de lux depășesc căruțe trase de cai. Și în oraș observi contrastele. Clădiri în stil baroc, precum cele din Viena, sunt sugrumate de blocuri socialiste. România se împarte între modern și tradițional. O țară care face pași mari și mici în același timp. Tot timpul apar biserici noi, de confesiuni diferite, ba o biserică ortodoxă cu pereți exteriori pictați, ba o sinagogă evreiască, ba o biserică catolică. Unele sunt construite de la zero, altele doar renovate, nu întâmplător în condițiile în care 97% din populația România se declară credincioasă. De aici izvorăște mentalitatea conservatoare. Drepturile femeilor și egalitatea de șanse sunt teme complicate. Dar se și mișcă destul de mult, mulți tineri foarte motivați sunt activi pentru viitor mai bun și o politică mai corectă. Protestele la adresa corupției din guvern continuă de peste un an în București. Se protestează la adresa unei legi neconstituționale, care probabil tot va trece. Într-un singur lucru pare că țara a devansat Austria: din 2016 este interzis fumatul în localuri”, a încheiat Lisa Hackl, pentru tips.at.


De cealaltă parte, arhitectul Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, susține că “este un lucru bun” faptul că orașul de pe Someș este un oraș al contrastelor.

“Eu nu am văzute căruțe în Cluj. Nu au voie. Cred că orice oraș are o vechime și Clujul are o vechime. Viena aș putea spune că are o vechime comparabilă cu orașul Cluj-Napoca și nu invers. Orice oraș care are o anumită vechime are straturile lui și atunci contrastele sunt nu numai inevitabile ci și dezirabile, deci toate epocile sunt reprezentate. Sigur că sunt de acord cu ce spune tânăra. Asta e un lucru bun. Să te ferească sfântul de a nu avea contraste și de a nu avea diversitate. Clujul este un oraș multicultural și asta înseamnă contraste. Fiecare comunitate, fiecare confesiune are tipurile ei de arhitectură, de comportament, biserici care sunt diverse, diferite și în stiluri diferite. Acesta este un lucru foarte bun. Mă bucur dacă a observat chestia asta, înseamnă probabil că îi place Clujul”, a spus Țigănaș.


 

abonare newsletter