Actualitate

Sentință în dosarul de corupție al fostului viceprimar. Anna Horvath a refuzat munca în folosul comunităţii. Achitare sau închisoare?

Judecătorii ar trebui să se pronunțe mâine în dosarul în care Anna Horvath a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani alături de omul de afaceri Zsolt Fodor.

Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, a declarat la ultimul termen la Curtea de Apel Cluj că nu acceptă să presteze muncă în folosul comunităţii, una dintre condiţii în cazul unei condamnări cu suspendare sau amânare. Prin urmare, pentru Horvath există două variante: ori merge la închisoare ori va fi achitată.

La termenul de la începutul lunii martie, judecătorii au decis să repună cauza pe rol “în vederea înlăturării omisiunii verificării condiţiilor privind amânarea aplicarea pedepsei şi la condiţiile executării pedepsei sub supraveghere”. În ambele variante, una dintre condiţii este că “infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii”, scrie clujust.ro.


Prin urmare, judecătorul i-a întrebat pe cei doi inculpaţi Anna Horvath şi Zsolt Fodor dacă ar accepta să muncească în folosul comunităţii. Fodor a spus că este de acord, dar Horvath a refuzat. Astfel, politicianul UDMR mizează pe o achitare. Judecătorul ori o va achita de acuzaţiile de trafic de influenţă şi spălare de bani ori o va trimite la închisoare.

Avocatul fostului viceprimar, Gheorghiţă Mateut, a spus că refuzul muncii în folosul comunităţii a fost decizia clientei sale.


“Eu cred că aceste pasaje din Codul Penal sunt neconstituţionale deoarece încalcă prezumţia de nevinovăţie. O persoană ar trebui să îşi poată da un astfel de consimţământ doar după pronunţarea sentinţei, pentru că dacă face cum se cere acum el îşi recunoaşte pe jumătate vinovăţia”, a spus Mateuţ.

La sfârşitul anului trecut, fostul viceprimar al Clujului Anna Horvath şi Zsolt Fodor (om de afaceri, patron Euro GSM) au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj în dosarul în este acuzată că, în perioada februarie-mai, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice.


În luna martie 2017, Horvath a demisionat din funcţia de viceprimar. Mai mult, Horvath este suspectată de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese.

De ce e acuzată Anna Horvath


Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei Horvath Anna, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, şi a omului de afaceri Zsolt Fodor, în stare de libertate, pentru cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada februarie - mai 2016, în  schimbul demersurilor făcute pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, Horvath Anna i-a solicitat omului de afaceri procurarea şi remiterea a 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca ”stimulent voluntarilor care o sprijineau în campania electorală la alegerile locale”.


Horvath Anna şi Fodor Zsolt au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, precizează DNA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter