Actualitate

Calvarul băuturilor răcoritoare calde

<p /><img src="documente/stories/08_august/18_ziua/07 vitrina frigorifica rp 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comercianţii încearcă să facă economii pe spinarea clienţilor scoţând lăzile frigorifice din priză, în ciuda căldurii de afară.

Căldura s-a abătut din nou deasupra oraşului, astfel că tot mai mulţi clujeni se confruntă cu o situaţie care le pune la grea încercare nervii: băuturi ţinute în lăzi frigorifice doar de ochii lumii.

Nu de puţine ori, clujenii care vor să se răcorească cu un suc, apă minerală sau chiar bere rece constată cu stupoare că băuturile luate din diferite magazine şi care sunt expuse în lăzi frigorifice sunt de fapt calde. Şi asta pentru că frigiderele nu merg.


Economie la energia electrică

Situaţia se întâlneşte frecvent nu mai departe de centrul oraşului. Absolut toate magazinele care comercializează băuturi le expun în frigidere şi lăzi frigorifice, pentru că aşa cere legea, dar acestea nu funcţionează întotdeauna, pentru că patronii fac economie la energia electrică şi nu bagă instalaţiile în priză. Iar dacă ai “tupeul” să faci vreo observaţie, ţi se râde în nas. “Nu îţi convine, nu cumperi. Păi ştii cât consumă un frigider de ăsta? Dacă ai ştii, ne-ai da dreptate”, se răţoieşte cu tupeu, o vânzătoare de la o alimentară din centrul oraşului. Situaţia e similară peste tot, la magazinele de pe Eroilor sau din jurul Teatrului Naţional.


Ce poţi face?

Clienţii sunt revoltaţi, dar nu prea au ce face. Ori cumpără băutura aşa cum este, ori bat centrul până la un magazin unde patronul are un pic de bun-simţ şi bagă lăzile frigorifice în priză. “Cred că nu am văzut în tot centrul două magazine în care să funcţioneze lăzile frigorifice 24 de ore din 24. E pur şi simplu, bătaie de joc. De exemplu, de o săptămână, la magazinul Sora nu funcţionează frigiderele. Tot ce iei de acolo e cald, iar vânzătoarele dau liniştite din umeri. Dacă vreau să vorbesc cu un responsabil de sală, nu e niciodată la lucru. O să sun din nou la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Am mai sunat, au venit, au dat amendă, câteva zile au mers frigiderele şi apoi situaţia s-a întors la «normal». Păi numai la noi se poate întâmpla aşa ceva”, a spus Radu Pop, un tânăr care locuieşte în centrul oraşului.


Patronii au nervi

La un alt magazin alimentar patronul s-a infuriat de-a binelea când a fost întrebat de ce nu funcţionează vitrinele frigorifice. “Numai acum le-am scos din priză, că sunt suprasolicitate. Şi apoi, care-i treaba ta? Nu mă învăţa să fac comerţ. Nu le pot lăsa tot timpul în priză, consumă prea mult”, s-a enervate patronul. În momentul în care i s-a atras atenţia că îşi bate joc de banii clienţilor, replica a venit prompt: fiecare face ce vrea cu banii lui.


Reprezentanţii OPC Cluj au spus că situaţia nu este nouă şi că, dacă sunt sesizaţi de cetăţeni, aplică amenzi la magazinele în care nu funcţionează vitrinele frigorifice, numai că patronii plătesc amenda şi o iau de la capăt. Ce le rămâne clienţilor este să se “răcorească” cu ceva cald la 30 de grade Celsius.

abonare newsletter