Actualitate

Cu mașina de teren pe străzile înnoroiate din Florești VIDEO

Oameni care nu pot să ajungă la casele lor, pământ în care te afunzi până la glezne, neglijență din partea autorităților. În filmarea de mai jos se poate vedea cât de greu este să parcurgi străzile Crizantemelor și Narciselor din Florești, chiar și cu o mașină de teren.

Monitorul de Cluj făcea în urmă cu câteva zile publică drama floreștenilor care locuiesc pe strada Narciselor și pe strada Crizantemelor (pe unde va trece Centura de Sud a Floreștiului). Pozele însă nu pot să ilustreze cu adevărat realitatea incredibilă în care acești oameni locuiesc. Zi de zi se chinui să ajungă la muncă sau acasă, lăsând de multe ori mașina la intrare pe stradă și parcurgând drumul înnoroiat pe jos, de teamă să nu rămână cu autoturismele împotmolite.

Cu mașinile împotmolite


Strada Magnoliei, aflată exact în aceeași zonă este frumos asfaltată. Casele imense se înalță triumfătoare. Pare o zonă numai bună de locuit departe de agitația Clujului. Însă îndată ce virezi de pe Magnoliei pe Crizantemelor, ajungi parcă undeva într-un cătun părăsit dintr-o zonă mlăștinoasă, unde civilizația nu s-a extins, doar șoferi rătăciți au ajuns din întâmplare pe acolo, lăsând urmele roților pe pământul moale. Însă aici există civilizație, există case la care însă, mulți nu pot ajunge. Cel puțin nu cu mașinile.

O mașină încearcă să urce pe stradă. Roțile se învârt în gol, mașina alunecă. Șoferița oprește și începe să coboare cu spatele, să iasă de pe stradă. Nu poate să întoarcă autoturismul.


„Mi-am cumpărat o casă aici pe Crizantemelor. Voiam să merg până acolo, să mai rezolv una, alta. Dar nu pot merge. Poate în altă zi”, spune femeia.

Un pensionar încearcă grăbit, cu o lopată, să acopere puțin niște adâncituri din șosea, pentru ca fiul său să poată să urce cu o dubă. A rămas și el împotmolit, dar el nu se mai poate întoarce. Trebuie să ajungă acasă, pe strada Narciselor. Pensionarul spune că a văzut cum mașinile aduc pământ de pe strada Răzoare și îl împrăștie pe drum. Apoi, din cauza greutății, se formează cratere imense, iar mașinile mici nu mai au nicio șansă să urce.


Munca bătrânului este în zadar. Dubița tot nu poate să urce. Un alt șofer, cu o mașină 4x4 îl ajută să iasă din încurcătură.

Lucrările la Centura de Sud le dă bătăi de cap floreștenilor


În acest moment se lucrează de zor la Centura de Sud a Floreștiului pe care primarul Horia Șulea a promis-o încă din campania electorală. Mașini de tonaj mare, încărcate cu pământ se plimbă de dimineața până seara motiv pentru care străzile neasfaltate sunt aproape impracticabile, iar cele care sunt asfaltate sunt pline de noroi. Fiindcă, deși șoferii sunt obligați să spele roțile mașinilor, acest lucru nu se practică. În urmă cu două săptămâni, primarul comunei a transmis un mesaj floreștenilor care locuiesc în zonă.

„Lucrările la Drumul de Legătură Sud Florești sunt în plină desfășurare. Se execută ample lucrări de infrastructură, inclusiv poziționare / extindere / reabilitare sistem de canalizare, iluminat public pe coridorul drumului, lucrări necesare pentru un plus de confort floreștenilor din zonele locuite adiacente traseului drumului. În aceste condiții, accesul spre / dinspre o serie de zone precum str. Răzoare - Lăcrămioarelor - Narciselor este îngreunat în această perioadă. Administrația publică locală floreșteană înțelege situația cu care se confruntă locuitorii din zonă, dar realizarea unei lucrări de anvergură precum cea amintită anterior nu se poate realiza fără o serie de inconveniente”, a transmis Horia Şulea.


Drumul plin de noroi se întinde până pe strada Răzoare. Mașina de teren înaintează cu greu. Se blochează și ea. Roțile se învârt cu disperare în gol, iar autoturismul alunecă înspre marginea drumului. Șoferul reușește să redreseze rapid. Îi e teamă că va rămâne blocat și atunci... cine va veni să îl scoată din noroi?

 

abonare newsletter