Actualitate

Persoanele cu handicap se plâng de abuzuri din partea instituţiilor abilitate

<p />Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) atrage atenţia premierului Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă, asupra abuzurilor la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi în timpul controalelor inopinate.

Federaţia ONPHR a fost sesizată că reevaluarea persoanelor cu handicap, prevăzută de Ordinul 564/2010, a fost făcută în locuri neadecvate: în grajduri, în curţile persoanelor controlate sau pe câmp.

“Prin aceste acţiuni de control, s-au încălcat nu doar Convenţia pentru apărarea drepturilor omului, dar şi obligaţiile actului medical de a proteja viaţa bolnavului de orice risc”, se arată în scrisoarea trimisă către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.


Reprezentanţii federaţiei mai atrag atenţia asupra ilegalităţii ordinului în baza căruia se fac aceste controale inopinate, care nici cu a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost transmis direct către Casele de Asigurări de Sănătate Teritoriale, care să dispună aplicarea lui imediat.

Mai mult, “în unele judeţe, casele de asigurări au numit în comisiile mixte de control medici care, chiar dacă aveau studii de specialitate în medicină, nu făceau parte din Colegiul Medicilor şi nu deţineau Autorizaţie de liberă practică, aşa cum prevede art.379 (1) din Legea nr.95/2006”, se mai arată în scrisoare. Membrii federaţiei cer ministrului anularea ordinului.

abonare newsletter