Actualitate

Fundaţia Copii Fericiţi luptă împotriva abandonului şcolar

<p />1.600 de elevi cu risc de abandon şcolar din judeţele Cluj şi Iaşi au participat timp de un an la un proiect în cadrul căruia au fost educaţi să nu părăsească şcoala.

Proiectul a început în august 2010 şi este derulat de Fundaţia „Filocalia” din Iaşi, alături de Fundaţia „Copii fericiţi” din Cluj şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psiho-Pedagogică Iaşi. Valoarea proiectului este de peste 10 milioane lei, iar banii provin din fonduri europene.

„Pe parcursul primului an de proiect s-a urmărit atingerea obiectivului principal, acela de a creşte frecvenţa şi de a menţine într-un sistem de educaţie atractiv şi de calitate a elevilor din învăţământul primar şi gimnazial expuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii, prin activităţi atât organizatorice cât şi de consiliere, orientare şi de remediere la obiectele matematică, limba română, limba engleză şi TIC”, a declarat Ioana Steliana Sbârcea, expert promovare Fundaţia „Copii Fericiţi”.


La activităţile proiectului au participat 120 de cadre didactice şi consilieri psihopedagogi, 1.600 de elevi din Cluj şi Iaşi cu dificultăţi de învăţare, dezavantajaţi socio-economic, cu un număr mare de absenţe şi cu potenţial risc de abandon şcolar şi 800 de părinţi ai elevilor expuşi abandonului şcolar.

Potrivit realizatorilor proiectului, în luna februarie 2011, personalul didactic a fost pregătit pentru a veni în ajutorul elevilor, în cadrul unor cursuri de formare care au avut loc atât la Iaşi cât şi la Cluj. Aceştia şi-au pregătit apoi toate materialele necesare procesului de remediere educaţională în luna martie 2011, din aprilie începând munca efectivă cu elevii.


În perioada aprilie-iunie 2011 au avut loc, de asemenea, întâlniri cu părinţii copiilor predispuşi la abandon şcolar cu scopul conştientizării şi asistării acestora în depăşirea situaţiilor dificile.

La finalul proiectului, au fost premiaţi elevii care au înregistrat rezultate mai bune la învăţătură faţă de situaţia iniţială şi care au avut o prezenţă la şcoală îmbunătăţită. La Cluj-Napoca, sărbatoarea a avut loc la Şcoala Internaţională.

abonare newsletter