Actualitate

USR cere Primăriei ca Jurnalul Municipal să devină o modalitate de informare, nu doar un elogiu adus lui Emil Boc

Reprezentanții USR acuză Primăria că Jurnalul Municipal, care este realizat din bugetul local și distribuit gratuit, are tentă politică și propun să fie realizat de jurnaliști clujeni și oameni de cultură, pentru a putea fi mai obiectiv.

În această perioadă se desfășoară licitația pentru tipărirea Jurnalului Municipal despre care, membrii USR spun că este unul dintre ziarele cu cele mai mari tiraje din țară.

Jurnalul Municipal nu este o sursă sigură de informare


Potrivit USR, anul acesta urmează să fie tipărite 480.000 de bucăți, ajungându-se la o sumă totală de 63.791 de euro, fără costurile de editare și distribuție.

„Lunar, 40.000 de bucăți a câte 32 de pagini vor fi publicate sub pretextul informării cetățenilor, însă conținutul va fi format în jurul celor aprox. 30 de poze/ediție în medie cu d-nul Boc. În acest timp, Primăria ține secrete informații cu adevărat utile cetățenilor: precum publicarea integrală a autorizațiilor de construcție sau a programului ședințelor tuturor comisiilor de specialitate din Primărie, printre altele”, au transmis reprezentanții USR într-un comunicat de presă.

Mai multă transparență


Deorece costurile pentru tipărirea Jurnalului Municipal sunt acoperite cu bani din bugetul local, reprezentanții USR consideră că trebuie să fie o sursă concretă de informare, iar articolele să fie realizate de jurnaliști cu experiență sau oameni de cultură.


„Un asemenea instrument trebuie ținut departe de influențele politice, iar conținutul trebuie ales de un juriu independent nominalizat de o asociație care poate cuprinde jurnaliști recunoscuți, oameni de cultură ori universitari, pentru a fi folosit în interesul cetățenilor și pentru a sprijini dezvoltarea presei independente”, mai scrie în comunicatul de presă.


În momentul de față, ziarul este realizat de angajații Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Mii de euro din buzunarele clujenilor în fiecare an


În paginile ”Jurnalului Municipal”, membrii USR susțin se poate observa că, de cele mai multe ori, sunt ilustrate doar marile realizări ale administrației locale.

În anul 2016, cu bani din bugetul local, au fost publicate cinci numere ale ziarului, cu un tiraj total de 200.000 de bucăți, care au costat 35.600 de euro.


„Serviciile de tipărire au fost executate de către SC Garamond Tipografie SRL, societate care a fost declarată câștigătoarea procedurii de achiziție publică, organizată în acest scop, pe portalul public de licitații SEAP. Costurile acestora au fost de 163.881 lei (1,22 lei/ buc)”,se arată într-un răspuns transmis de Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Monitorul de Cluj.

La această sumă, se adaugă și prețul tehnoredactării.

„Costurile de tehnoredactare au fost de 2.200 de lei, în baza procedurilor legale de atribuire către SC Reroll Media, realizate pe SEAP”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Astfel, realizarea conținului Jurnalului Municipal este una dintre atribuțiile angajaților Biroului Mass-Media.

„Jurnalul Municipal este realizat de către angajații Biroului Mass-Media, conform fișei postului. Conținutul editorial se referă la activitatea instituției și informații de interes public pentru cetățeni”, se mai arată în răspuns.

Ce spune Primăria?

Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei au explicat că cele 480.000 de exemplare despre care vorbesc membrii USR se referă la numărul maxim de bucăți ale ziarului care ar putea să fie tipărite, însă nu este neapărat numărul la care se va ajunge în anul 2018.

„480.000 de exemplare este tirajul maximal prevăzut în acordul-cadru. Este un număr standard. În prezent, se află în derulare procedura de achiziție publică a serviciilor de tipărire a Jurnalului Municipal. Pe parcursul anului trecut aceste servicii au fost asigurate de firma S.C. Tipografia Prod Com S.R.L. Costul a fost de 0,25 lei/bucată. În perioada februarie-decembrie 2017, Jurnalul Municipal a avut un tiraj de 60.000 de exemplare”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Astfel, în anul 2017, s-au cheltuit 15.000 de lei pentru tipărirea Jurnalului Municipal.

 

Etichete: usr emil boc
Ultimele Stiri
abonare newsletter