Actualitate

Cererea de apartamente a scăzut în toată țara în afară de Cluj

Investitorii în imobiliare sunt interesați de achiziționarea de apartamente, în special noi, în Cluj. Cererea de apartamente a scăzut în ultima perioadă în întreaga țară, însă în Cluj se cumpără în continuare masiv.

În ultimul trimestru al anului trecut cererea pentru proprietăți rezidențiale (atât apartamente, cât și case) s-a diminuat, în medie, cu 13% față de trimestrul anterior în cele mai mari șase orașe ale țării, potrivit unui studiu realizat de către agenția clujeană Edil Imobiliare. 

Scăderi ale apetitului pentru achiziții au fost consemnate în majoritatea orașelor analizate: -18% în Brașov, -17% în Constanța, -13% în București, -10% în Timișoara. Excepția de la regulă o constituie municipiul Cluj-Napoca, unde cererea s-a menținut la un nivel constant, în condițiile unei creșteri ușoare, de 1%.


Din punctul de vedere al preferințelor potențialilor cumpărători, locuințele nou-construite ocupă un loc important, 56% dintre clienții din marile orașe arătându-se interesați de acest tip de proprietăți, față de 55% în trimestrul al treilea.

Lucrurile stau însă diferit atunci când este analizată fiecare piață în parte. În trei dintre marile centre regionale, majoritatea înclină spre achiziția unei locuințe noi: 71% în Cluj-Napoca (o creștere importantă, de la 65% trimestrul anterior), 66% în Iași și 59% în București.


În alte trei orașe, ponderea ocupată de locuințele noi este minoritară, dar totuși în urcare: 48% în Timișoara (de la 42% trimestrul trecut) și 43% în Constanța și Brașov (față de 41%, respectiv, 42%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter