Actualitate

Servicii medicale de 1,5 milioane lei neplătite de Casa de Asigurări

<p><img src="documente/stories/08_august/16_ziua/04 centru de diagnostic si tratament_a.g._9.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Fostul Centru de Diagnostic şi Tratament a realizat anul acesta servicii medicale de 1,5 milioane lei, care nu au fost însă plătite încă de CAS.</p>

Fostul CDT, preluat în 2009 şi salvat de la faliment de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, a înregistrat, în primul semestru, servicii medicale de 1,5 milioane lei, însă până în prezent acestea nu au fost plătite de Casa de Asigurări de Sănătate. “În primul semestru al anului am avut colapsuri financiare totalizând 1,5 milioane de lei pentru servicii efectuate şi neacoperite de CAS”, a declarat, pentru Agerpres, Ioan Mureşan, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj. El a mai precizat că spitalul are 200 de paturi, anual sunt spitalizaţi aproximativ 7.500 de bolnavi adulţi şi copii, iar serviciul de gardă funcţionează 24 de ore din 24. În ambulator, în special, şi în spital intră, în medie zilnică, aproximativ 1.000 de pacienţi.

 


Potrivit directorului spitalului, în ciuda problemelor financiare pacienţii nu au fost nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamentele. “Fluxul este extraordinar şi este normal să avem şi probleme financiare. Dar niciunul dintre pacienţii noştri nu a trebuit să-şi cumpere materiale sanitare sau medicamente în timpul spitalizării. În semestrul al doilea vom echilibra balanţa financiară, fiindcă prestăm servicii cu plată pentru unităţi private”, a subliniat Mureşan.

Ministerul nu a găsit 10 mil. lei pentru aparate moderne


Fostul CDT a fost preluat de către spital în 2009, moment în care se afla în faliment total, fiind ulterior transformat în cel mai mare ambulator din ţară. Atunci, spitalul a plătit datoriile de 30 milioane ale fostului CDT. “Sunt neîmpăcat cu un lucru: după ce am rezolvat situaţia critică a Ministerului Sănătăţii, am preluat CDT şi am plătit datoriile istorice de 30 de milioane de lei ale acestuia, am rugat Ministerul în 2009 şi apoi în 2010 să mă ajute cu 10 milioane de lei pentru achiziţia unor aparate medicale moderne pentru toate specialităţile. Nu am avut înţelegerea necesară. Trebuie să se înţeleagă că, dacă se investeşte în oameni şi în aparatură modernă pentru ambulatoriu, se câştigă, nu se pierde. Un euro investit în partea de prevenţie aduce un câştig de şase euro în partea economică”, a conchis directorul spitalului.

abonare newsletter