Actualitate

Statui de 3 metri pentru episcopul Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania, gata de 1 Decembrie

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va ridica două statui, ale mitropolitului Bartolomeu Anania şi episcopului Nicolae Ivan, şi a anunţat, marţi, câştigătorii concursului de proiecte. Acestea vor fi amplasate în faţa Mitropoliei din Cluj-Napoca.

"Suntem în anul jubiliar care marchează un secol de la Marea Unire şi am dorit să se poate inaugura în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca două statui ale doi vlădici reprezentativi pentru Mitropolia Clujului, episcopul Nicolae Ivan, ctitorul Catedralei, şi a mitropolitului Bartolomeu Anania, care a reînfiinţat Mitropolia Clujului. Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, împreună cu filiala clujeană a Academiei Române şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România a deschis în 17 noiembrie 2017 concursul public de realizare a celor două statui. La competiţie s-au înscris 13 sculptori din întreaga ţară, care au depus proiectele, portofoliile personale, precum şi machetele celor două statui. Juriul, format din arhitecţi, critici şi istorici de artă, dar şi sculptori, a stabilit, marţi, proiectul câştigător", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, a spus că statuile vor avea câte trei metri înălţime, vor fi din bronz, şi că proiectul câştigător aparţine sculptorului clujean Alexandru Păsat.


Costurile pentru cele două statui se ridică la 200.000 de euro, bani proveniţi de la autorităţile publice locale şi din fondurile Mitropoliei Clujului.

Inaugurarea statuilor lui Nicolae Ivan şi a lui Bartolomeu Anania va avea loc în preajma zilei de 1 Decembrie 2018, când se aniversează Centenarul Marii Uniri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter