Actualitate

Dezbatere pe tema importanţei vaccinării: Medic clujean: “Este nevoie de acces la informație, dar la informație corectă, verificată științific”

De câţiva ani se aşteaptă reglementări foarte clare, măsuri şi eventual sancţiunii pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor. Un semnal de alarmă în acest sens, mai ales în contextul epidemiei de rujeolă, a fost tras în repetate rânduri de importanţi medici clujeni. În acelaşi timp, unii politicieni au încercat să ajute la crearea unui cadru legal.

Cu toţii au atras atenția că bolile infecțioase pot pune în pericol și viețile celor din jur. Tocmai de aceea e bine ca părinții să se gândească de două ori atunci când refuză imunizarea copiilor.

O dezbatere pe tema informării privind vaccinarea a fost organizată săptămâna trecută de Organizaţia de Femei a Partidului România Unită (PRU Cluj). La evenimentul cu titlul „Importanţa vaccinării copiilor” au fost invitaţi specialişti din domeniul medical, printre care prof. dr. Sorin Man, şeful Clinicii Pediatrie III, Elena Timofte, medic de familie şi farmacist, Ioana Şerban, medic specialist, medicină de familie, precum şi lideri şi reprezentanţi ai PRU Cluj.


Medicul clujean Sorin Man subliniază rolul şi importanţa vaccinării pentru a combate anumite boli.

“În primul rând vrem să transmitem că eficacitatea vaccinurilor în reducerea bolilor infecțioase nu poate fi pusă la îndoială. Sigur că și alimentația echilibrată, condițiile de igienă îmbunătățite au dus la reducerea frecvenței acestor boli, dar rolul principal l-au avut și îl au în continuare vaccinurile. În al doilea rând vrem să subliniem că dacă nu continuăm să ne vaccinăm copiii, frecvența acestor boli infecțioase va crește din nou. În al treilea rând trebuie cunoscut faptul că nu orice eveniment neplăcut care apare după un vaccin este legat de vaccin; sunt și alți factori care pot fi implicați, nu doar vaccinul. În final doresc să subliniez un lucru foarte important: că este nevoie de acces la informație, dar la informație corectă, verificată științific”, a declarat prof. dr. Sorin C. Man, şeful Clinicii Pediatrie III, supraspecialist în Pneumologie pediatrică.


Organizatorii subliniază la rândul lor, importanţa informării în ce priveşte vaccinarea.

“Partidul România Unită are în centrul preocupării familia şi implicit ne interesează -pe noi, doamnele- relaţia care se stabileşte între părinţi şi copii şi cât de avizaţi sunt părinţii atunci când iau anumite decizii. 


Unele mame spun: de ce să îmi vaccinez copilul, dacă nu are efect? Cum poţi să pui o asemenea întrebare în secolul 21, când ai toată informaţia la îndemână şi vezi ce importanţă are un vaccin? Mesajul pe care l-am transmis a fost printr-o argumentare ştiinţifică: nu ai de ce să te temi de un vaccin, pentru că este necesar, iar dacă este făcut la timp salvează o viaţă. Părinţii trebuie să se informeze, nu poţi lua o decizie după ce te-ai informat de pe un site. Sunt necesare cel puţin trei sau patru surse de informare pentru a lua o decizie pentru copilul tău”, a declarat Dora Arion, preşedinte OF-PRU Cluj.

“Am iniţiat această dezbatere pentru a pune în lumină specialişti care să lămurească populaţia în privinţa lucrurilor pe care oamenii nu le înţeleg despre vaccinare. Militez pentru informarea corectă a părinţilor, prin intermediul specialiştilor. De asemenea, noi informăm şi vom informa autorităţile locale care ar trebui să fie mult mai prezente la toate aceste acte antisociale, mă refer aici la acele panouri (n.red- cu mesaje antivaccinare)”, a declarat Corina Bica, vicepreşedintele OF-PRU Cluj şi totodată asistent medical.


Mai mult, nici măcar părinţii nu au drept asupra vieţii copiilor lor, subliniază, pe de altă parte preşedintele OF-PRU Cluj-Napoca.

“Am dorit să tragem un semnal de alarmă legat de numărul de decese care e tot mai mare din cauza unor boli care ar putea fi prevenite cu ajutorul vaccinului. În al doilea rând, am dorit să tragem un semnal de alarmă asupra modului în care ne informăm azi. Mi se pare că ignorăm sfatul specialistului şi ne informăm de pe google. Sunt copiii noştri, noi i-am făcut, dar nu avem drept asupra vieţii lor. Trebuie să ne informăm şi să acţionăm astfel încât ei să ducă o viaţă sănătoasă”, a declarat Claudia Deak, preşedinte OF-PRU Cluj-Napoca.


 “Dezbaterea a fost o acţiune organizată de OF-PRU Cluj. S-a dorit a fi o campanie pentru conştientizarea populaţiei în privinţa importanţei vaccinării”, a declarat la rândul său, Alexandru Cordoş, preşedintele PRU Cluj şi vicepreşedinte la nivel naţional. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter