Actualitate

Primul muzeu al mass-media din ţară s-ar putea înfiinţa la Cluj

<p />Un muzeu al mass-media ar putea să funcţioneze la Cluj-Napoca dacă se vor găsi banii necesari pentru plata salariilor viitorilor angajaţi şi a utilităţilor.

Ideea înfiinţării primului Muzeu al Mass-Media din ţară îi aparţine profesorului universtar dr. Ilie Rad de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Istorie a Presei. El spune că Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziţie un spaţiu pe strada Horea, însă mai rămâne problema banilor necesari pentru plata a 2-3 angajaţi şi a utilităţilor. În acest context, deputatul independent Mircia Giurgiu a afirmat că va solicita ajutorul autorităţilor locale pentru sprijin financiar. „Voi face o adresă la Primărie dacă se pot implica şi financiar. Dacă nu se poate, vom face proiect de lege, îl depunem la 1 septembrie pentru înfiinţarea muzeului care va fi în subordinea Ministerului Culturii şi atunci vor primi finanţarea de la minister”, a declarat Giurgiu.

Potrivit profesorului Ilie Rad, în muzeu vor fi expuse obiecte care ţin de activitatea jurnalistică: maşini de tipărit, aparate de radio, patefoane, maşini de scris, CD-uri, condică de prezenţă, diplome ale jurnaliştilor, casete audio şi video, grile de program.


Profesorul Rad a subliniat că acest muzeu „este un apel pentru memoria noastră culturală”. Se doreşte ca arhivele instituţiilor media să nu dispară cum s-a întâmplat cu toată arhiva scriitoarei Cella Serghi în anul 1992, după decesul ei, când familia acesteia a ocupat apartamentul în care a locuit.

Muzeul nu se doreşte a fi doar o expoziţie a materialelor care ţin de activitatea mass-media ci şi un centru de cercetare a acestui domeniu.

abonare newsletter