Actualitate

Tratament experimental împotriva leucemiei

<p />Limfocitele T - responsabile cu apărarea imunitară a celulelor din corp - care au fost modificate genetic s-au dovedit eficiente contra leucemiei limfoide cronice, forma cel mai des întâlnită a acestui cancer al sângelui, potrivit unui studiu experimental, publicat miercuri în Statele Unite.

Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania din SUA, această terapie a dus, până în prezent, la remisii ale bolii de un an pentru doi dintre cei trei pacienţi incluşi în acest studiu, care sufereau de o leucemie în stadiu avansat. În cazul celui de-al treilea pacient, boala a revenit după patru luni, însă într-o formă atenuată.

Conform Mediafax, această abordare ar putea fi aplicată pentru a trata şi alte tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian şi melanomul, dar trebuie să facă obiectul unor cercetări suplimentare, afirmă autorii studiului.


Tratamentul a constat în prelevarea de limfocite T de la acei pacienţi şi în modificarea lor pe cale genetică cu ajutorul unui lentivirus, cu scopul ca ele să atace selectiv doar celulele canceroase - toate fiind purtătoare de o anumită proteină - şi scutind celulele sănătoase din corp.

Savanţii au programat, totodată, limfocitele T să îşi accelereze procesul de multiplicare.


Potrivit sursei citate, cercetătorii au injectat apoi aceste limfocite modificate genetic celor trei pacienţi, care au beneficiat în prealabil de şedinţe de chimioterapie.

“În trei săptămâni, tumorile au fost distruse cu o eficienţă ce nu a fost niciodată observată înainte”, a declarat medicul Carl June, profesor de patologie la centrul de cercetări contra cancerului Abramson de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al acestui studiu.


“A fost mult mai eficient decât ne aşteptam”, a adăugat acelaşi cercetător, care estimează că limfocitele T modificate genetic, pe care le-a numit “asasini în serie”, au distrus aproape un kilogram (910 grame) de tumori canceroase la fiecare pacient.

Ultimele Stiri
abonare newsletter