Actualitate

Iubitorii sporturilor de iarnă sunt în pericol. Zeci de cabluri de escaladă au fost furate în munții Apuseni

Zeci de metri de cabluri care îi asigură pe turişti pe traseele de escaladă din Apuseni au fost furate. Salvamontiştii spun că urmările pot fi dramatice, pentru că sunt puse în pericol vieţile celor care se aventurează pe munte.

Sursă foto: eCLIMB.ro Sursă foto: eCLIMB.ro

În munţii Apuseni sunt cinci instalaţii de via ferrata, adică trasee de escaladă pentru amatori, cu elemente de siguranţă multiple. Cel din zona Vadu Crişului a fost amenajat de salvamontiştii prin voluntariat şi a fost inaugurat în vara anului trecut. De atunci, hoţii au furat de două ori cablurile. Ultima dată, săptămâna trecută, informează Turda News.

Hoţii au desfăcut complet zeci de metri de cabluri de oţel. Acolo unde accesul era mai dificil, le-au tăiat pur şi simplu. Poliţia a început o anchetă în acest caz. Dacă sunt prinşi, hoţii de cablu riscă până la cinci ani de închisoare.


Reamintim că și în Cheile Turzii există un traseu de via ferrata care este deosebit de spectaculos. Străbate pe verticală cu un cablu metalic fix, o diferență de nivel de 200 m înălțime. Traseul de via ferrata din Cheile Turzii a fost realizat în anul 2012 și din păcate de nenumărate ori a fost vandalizat.

Etichete: apuseni escalada
abonare newsletter