Actualitate

PLANURI AMBIŢIOASE. Reabilitarea podurilor Garibaldi și Porțelanului a ajuns la 3,1 mil. euro. Proiectele nu au depășit stadiul hârtiilor. De 3 ANI

Modernizarea Podului Garibaldi și a celui de pe strada Porțelanului este mai scumpă de la un an la altul. În trei ani, valoarea estimată a proiectului de modernizare a Podului Garibaldi s-a majorat cu 1 milion lei. Același lucru s-a întâmplat și cu modernizarea podului de pe strada Porțelanului.

sursa foto radio Cluj sursa foto radio Cluj

Finanţarea pentru reabilitarea podurilor Garibaldi sau Porțelanului este bugetată în fiecare an de primarul Emil Boc, iar lucrările încep potrivit edilului, în fiecare an.

În ședința de Consiliu Local din luna septembrie, consilierii locali votau actualizarea indicatorilor tehnico economici pentru modernizarea Podului Garibaldi. Acum, în ședința de săptămâna viitoare, consilierii locali sunt chemați, din nou, să voteze "actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii pod peste râul Someşul Mic (Pod Garibaldi)" și "aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii pod peste râul Someşul Mic situat pe strada Porţelanului (Podul Porţelanului)".


Dacă în 2014 se estima că reabilitarea Podului Garibaldi ar costa 4,9 milioane lei, acum, valoarea totală a investiţiei este de 7,1 milioane lei, inclusiv TVA.

Finanțarea acestui proiect a fost cuprinsă în Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020 astfel că cea mai mare parte din bani provin din fonduri de la Guvern. Dacă inițial, din bugetul local ar fi trebuit să fie alocată suma de 763.000 lei, acum Primăria va aloca 2 milioane de lei.


Durata de execuţie la Podul Garibaldi este de 9 luni. Potrivit documentelor Primăriei, lungimea totală a podului este de 50,30 metri. Podul este compus din 9 grinzi pe trei deschideri având structura de rezistenţă mixtă oţel-beton. Lăţimea podului variază între 20 şi 24 metri, iar lăţimea părţii carosabile este de 14 metri. Investiţia presupune lucrări de reabilitare, stăvilare noi, consolidarea infrastructurii existente, rampe de acces şi semnalizare rutieră

În ceea ce privește Podul Porțelanului, valoarea totală a investiţiei este de 7,16 milioane de lei cu TVA inclus. Podul Porţelanului are o lungime totală de 62 de metri, iar lăţimea totală a părţii carosabile este de 7,8 metri. Durata totală de execuţie este de 12 luni, iar investiția presupune realizarea unui pod nou în amonte cu amenajrea a două benzi de circulaţie, reabilitarea podului existent, dar și recalibrarea albiei în zona podurilor.


Modernizarea Podului Garibaldi și a celui de pe strada Porțelanului este programată pentru anul viitor, deși conducerea Primăriei vorbește despre aceste proiecte de cel puțin doi ani.

Primarul Emil Boc a prezentat în februarie 2014 primele imagini cu modul în care va arăta Podul Garibaldi după modernizare. Noul pod urma să fie total diferit de cel actual, cu un design care să se încadreze în peisajul urban creat prin construirea Sălii Polivalente şi a stadionului Cluj Arena. Pe lângă Podul Garibaldi, în 2014 urmau să înceapă lucrările de modernizare și la Podul Traian, fapt ce s-a petrecut doi ani mai târziu. De abia anul acesta a fost finalizată modernizarea Podului Traian, după luni bune de întârziere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter