Actualitate

Dosarul mafiei cărnii a ajuns la final. Creierul operaţiunii a primit 9 ani de închisoare cu executare. Milioane de euro, confiscaţi

După trei ani de anchete și procese, judecătorii de la Curtea de Apel București au dat un verdict în celebrul dosar al mafiei cărnii, în care zeci de tone de carne alterată au fost puse pe piață, pentru a fi consumate de români.

Dincolo de o condamnare mare, una de nouă ani, primită de clujean Sorin Seleșiu, considerat creierul rețelei care a importat zeci de tone de carne, care ulterior, a ajuns în consum. Procurorii DIICOT au susținut la vremea respectivă că rețeaua a pus în consum, la vânzare, în diferite magazine sau cantine carne alterată.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis ca Sorin Seleșiu să fie condamnat la nouă ani, cu executare, pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, scrie evz.ro.


În acest dosar au fost trimiși în judecată au fost trimise în judecată 19 persoane, dintre care doar cinci au fost găsite vinovate, și condamnate, la închisoare. Restul de 13 persoane, între care și inspectori de la Direcțiile de Sănătate Veterinară, cum este Olimpiu Lucaciu, angajat la DSV Cluj, au fost achitate de toate infracțiunile aduse.

Lista celor care au primit condamnări cuprinde doar șase nume: Csete Levente, patron de firmă de transport, doi ani și opt luni, cu suspendare, Nicoleta Berbecaru - doi ani - cu suspendare, Andrei Calotă - doi ani și șase luni - cu suspendare, Nicoleta Sileanu, doi ani, cu suspendare, Nicolae Onica polițist de frontieră, cel care se ocupa de introducerea transporturilor cu carne pe teritoriul României, doi ani cu suspendare, Bogdan Curticiu, doi ani, cu suspendare, patron al unui lanț de magazine cu specific de carne din Cluj-Napoca.


Confiscare de milioane de euro

Judecătorii de la Curtea de Apel București au mai decis să confiște o sumă importantă de bani de la persoanele condamnate. ”Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti şi obligă în solidar pe inculpaţii Seleşiu Sorin, Berbecaru Nicoleta Mariana, Sileanu Nicoleta Gabriela, Calotă (fost Băceanu) Andrei Valentin, Csete Levente şi Onica Nicolae Marius la plata sumei de 24.649.349 lei, la care adaugă accesorii fiscale (dobânzi, penalităţi, majorări de întârziere), calculate de la data săvârşirii infracţiunii până la data achitării în întregime a prejudiciului”.


În total, de la persoanele condamnate, Statul Român trebuie să confiște peste șase milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, între 2012 şi martie 2014, Andrei Sileanu, în calitate de administrator al mai multor societăţi, împreună cu Sorin Seleşiu – administrator al SC Michelangelo SRL Cluj-Napoca, au iniţiat un grup infracţional.


În cadrul grupului, Sileanu avea rolul de a cumpăra bunuri intracomunitar prin intermediul societăţilor comerciale pe care le controla, urmate de livrarea acestora către societatea comercială Michelangelo SRL (principalul beneficiar al mărfurilor) care la rândul său a livrat mărfurile către SC Gidacom SRL Iaşi şi SC Medasimpex SRL Dumbrava Roşie. Livrările erau urmate de evidenţierea în contabilitatea firmelor de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale (achiziţii de carne şi produse din carne) sustrăgându-se astfel de la plata TVA-ului colectat către bugetul general consolidat al statului.

Potrivit actului de sesizare a instanţei, Ioana-Doina Curticiu şi Nora-Anamaria Păcurariu au pus în vânzare produse din carne, cu privire la care ştiau că sunt alterate şi cu perioada de valabilitate depăşită, fiind vătămătoare sănătăţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter