Actualitate

Trei membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au trecut prin România în drumul spre Siria

Trei militanţi islamişti au trecut prin România în drumul spre Siria, unde au devenit membri ai reţelei teroriste Stat Islamic, le-a declarat unul dintre ei anchetatorilor din Irak, unde este arestat.

Tarik Jadaoun, un islamist belgian considerat succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franţa în noiembrie 2015, a explicat în cursul interogatoriilor desfăşurate în Irak cum a ajuns în Siria, unde a devenit membru al reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, informează site-ul publicaţiei L'Avenir.

Tarik Jadaoun, care foloseşte pseudonimul de combatant islamist Abu Hamza al-Beljiki, a explicat că a devenit radicalizat în timp ce era deţinut într-o închisoare din Liège, unde ispăşea o condamnare pentru furt dintr-un supermarket.


După eliberare, islamistul a căutat modalităţi pentru a se alătura grupurilor teroriste din Siria şi Irak.

Tarik Jadaoun le-a spus anchetatorilor irakieni că s-a deplasat în Siria alături de doi islamişti, Redwan Hajaoui şi Lotfi Aoumeur, trecând prin România şi Turcia. Destinaţia celor trei terorişti a fost oraşul Raqqa, care era fieful din Siria al organizaţiei teroriste Stat Islamic.


În Siria, cei trei islamişti au fost trimişi să se antreneze într-o tabără teroristă din localitatea Tabqa, după care i-au promis loialitate lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic. După stagiul de pregătire teroristă, Tarik Jadaoun primea un salariu lunar de 100 de dolari şi a fost trimis într-un post de control terorist la frontiera Siriei cu Turcia.

Ulterior, teroristul belgian i-a învăţat pe aproximativ 60 de copii cu vârste cuprinse între opt şi 13 ani să folosească arme de foc pentru a lupta de partea reţelei Stat Islamic.


Tarik Jadaoun susţine că a primit apoi sarcina de a coordona celule teroriste care urmau să comită atentate în Europa. "Am făcut înregistrări video în care îndemnam mujahedinii din Europa, în principal din Franţa şi Belgia, să comită atacuri sinucigaşe", a declarat el în faţa anchetatorilor.

Islamistul belgian a ajuns în oraşul Mosul, fostul fief irakian al reţelei teroriste Stat Islamic, în 2015. În iulie 2017, a fost arestat de autorităţile irakiene.


Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant / Daesh) ocupă teritorii în vestul Irakului, în nord-estul Siriei, în sud-estul Afganistanului, în nordul Egiptului şi în nordul Libiei, unde a instituit un "califat". Membri ai organizaţiei teroriste au comis o serie de atrocităţi, inclusiv atentate în Occident, în principal în Franţa, Belgia şi Marea Britanie, soldate cu sute de morţi.

abonare newsletter