Actualitate

Statuia lui Matei Corvin, VANDALIZATĂ din nou

Consilierii locali ai UDMR din Cluj-Napoca cer municipalităţii măsuri suplimentare pentru protejarea grupului statuar al lui Matia Corvin, situat în centrul oraşului, în condiţiile în care consideră că acesta a fost din nou vandalizat.

Consilierul local UDMR Gergely Balasz a declarat vineri, în şedinţa Consiliului Local, că va sesiza poliţia, deoarece doi pinteni din bronz de la cizmele a două dintre personajele grupului statuar au fost distruşi.

"Cei cinci consilieri ai UDMR Cluj din Consiliul Local Cluj-Napoca sesizăm Poliţia în legătură cu vandalizarea grupului statuar Matei Corvin, situat în Piaţa Unirii. Am constatat că un pinten din bronz aparţinând statuii lui Szapolyai Istvan, fost guvernator al unor provincii austriece din Regatul Ungariei, a fost rupt, iar un pinten aparţinând unei cizme a fostului rege al Ungariei, Matei Corvin, a fost îndoit. Cerem şi Primăriei Cluj-Napoca intensificarea patrulării poliţiştilor locali în Piaţa Unirii, montarea unor camere video de supraveghere în zonă şi protejarea grupului statuar, prin îngrădire, în cazul unor evenimente de amploare care au loc în piaţă", a spus Gergely Balasz.


Primarul Emil Boc a dat asigurări că se vor lua măsuri astfel încât incidente de acest fel să nu mai aibă loc.

Statuia ecvestră a regelui ungar Matia Corvin, înconjurat de patru dintre generalii săi - Paul Chinezu, Blasius Magyar, Istvan Szapolyai şi Ştefan Bathory - este opera sculptorului Fadrusz Janos. Ea fost inaugurată în 1902, iar după 100 de ani, în 2009 a fost restaurată, odată cu un amplu proiect de modernizare a Pieţei Unirii din Cluj-Napoca, în mijlocul căreia este amplasată, în apropierea Bisericii catolice Sfântul Mihail.


Restaurarea statuii a fost realizată cu fonduri provenite atât de la guvernul român, cât şi de la cel din Budapesta, care au dat, fiecare, câte 400.000 de euro.

Aceasta nu este prima dată când statuia este vandalizată. De-a lungul anilor, statuia a fost de mai multe ori prilej de tensiuni între reprezentanţii comunităţii române şi a celei maghiare, însă în ultimii zece ani, autorităţile şi personalităţile politice au reuşit să intervină prompt şi să păstreze un climat de linişte şi de respect pentru amintirea regelui Matei Corvin, care este un reper atât în istoria Ungariei, cât şi în cea a României.


Numele lui Matia Corvin este strâns legat de cel al Clujului, el născându-se în acest oraş, în 23 februarie 1443. Matei Corvin, considerat unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, a condus acest regat între anii 1458 şi 1490, an în care a şi murit, la vârsta de 47 de ani. Matei Corvin este fiul lui Iancu de Hunedoara, iar mama sa, Erzsebet Szilagyi, provenea din familia unui nobil maghiar cu mare influenţă în Transilvania. Potrivit istoriografiei maghiare, Matei Corvin s-a născut chiar în Cluj-Napoca, în casa sasului Jakab Mehffi. Reşedinţa aceasta se află în zona centrală a oraşului şi a rămas până astăzi cunoscută sub numele de Casa Matei, unde, astăzi, funcţionează Universitatea de Artă şi Design.

Ultimele Stiri
abonare newsletter