Actualitate

În culisele meseriei de barman. Mihai Pop: „Barmanii nu sunt doar turnători în pahare”

Pe Mihai Pop, pasiunea l-a cuprins ușor, asemenea unei iubite inocente. Vizitându-și un prieten care lucra deja în acest domeniu de câțiva ani, s-a trezit tânjind după mai multe informații. Voia să știe cât mai multe, voia să testeze arome, să prepare băuturi.

„E un domeniu care te prinde, domeniul ospitalității. În ceea ce facem noi ne axăm pe ospitalitate, nu suntem doar turnători în pahare. În primul an am renunțat la tot pentru a mă concentra pe această ramură. Am renunțat la facultate și la muzică”, a povestit Mihai.

Meseria de barman, la nivel de artă

În societatea românească, oamenii care lucrează în domeniul ospitalității nu sunt, de cele mai multe ori, priviți cu cei mai buni ochi. Societatea îi vede ca persoane care au ales calea mai ușoară, care nu au dorit să facă o școală sau să își găsească o meserie adevărată. Însă acum barmanul poate fi comparat cu un pictor sau un scriitor, fiindcă rezultatul muncii lui este, de fapt, o operă de artă.


„Există idei preconcepute în orice domeniu. Dacă e să privești în spate, acum zece ani oamenii alegeau să se facă barmani doar din nevoia de bani. Dar acum meseria a ajuns la nivel de artă. Domeniul este foarte vast, trebuie să înțelegi sinergia aromelor, gustul lor. E foarte interesant. Acum încet, încet, meseria de barman este privită ca un job adevărat, nu doar un job de vară. Oamenii caută băuturi cu anumite gusturi. Mai acrișoare, mai dulci, mai aromate. Când intri în detaliile astea nu mai este atât de simple. Unele ingrediente merg foarte bine împreună, altele se potrivesc mai greu”, a spus tânărul.

Barmanul creează o legătură cu oaspetele

Însă, pentru a oferi cele mai surprinzătoare combinații de arome, un barman trebuie să aibă și calități sociale deosebite. Trebuie să știe cum să creeze o legătură cu oaspetele. De asemenea, românii încă mai strâmbă din nas când vine vorba de ingrediente mai deosebite. Astfel, într-o perioadă în care meseria de barman este în ascensiune în România, omul din spatele barului trebuie să-i educe pe cei care vor gusta băuturile.


„Vine la bar și comunici cu el. Intracțiunea cu oaspetele este mult mai activă acum față de acum câţiva zeci de ani. Trebuie să îl cunoști, să vezi ce îi place, ca să îi faci o băutură să îl dai pe spate. Spre exemplu, albușul de ou este un ingredient față de care oamenii sunt reticenți. Dar este foarte interesant într-o băutură, cum rotunjește aromele, le oferă o cremozitate. Dar oamenii se sperie parcă puțin, însă merită încercat. La noi încă nu sunt oamenii atât de deschiși cu noi. Nu vine nimeni să îți povestească ce are, ce se întâmplă. Dar încet, încet, încep să se deschidă față de barmani. Barmanii sunt mai mult decât niște oameni care prestează un serviciu. Pentru noi este foarte important să știm cum să vorbim cu oamenii, să îi citim. Poți să fii cel mai bun barman, dacă nu știi să vorbești, e degeaba”, a povestit Mihai Pop.

Meseria de barman pe alte meleaguri

În urmă cu un an, Mihai a decis să urmeze pașii pasiunii sale dincolo de hotarele românești. Acolo a cunoscut o altfel de lume, altfel de oaspeți, alte preferințe și un alt nivel de comunicare.


„Am început ca barman și am decis să îmi urmez pasiunea în străinătate. Am vrut să văd ce se întâmplă în afară, altă mentalitate. Acolo este mare consumul, așa că înveți să lucrezi mult mai rapid. Acolo vin oamenii și vorbesc cu tine și te ajută asta la dezvoltarea personală. Este o meserie care te prinde, dar la început e greu, ca oriunde, de altfel. Nu știi pe ce să pui mâna. Dacă ai noroc de niște mentori buni, cum am avut eu, șansele să evoluezi sunt foarte mari”, a explicat bărbatul.

Mihai Pop a participat recent la o competiție și a reușit să câștige o excursie în Mexic. Acolo, tânărul dorește să asimileze cât mai multe informații despre meseria lui, pe care apoi să le pună în practică atunci când se întoarce iar în țară.


 

Etichete: alcool barmani
abonare newsletter