Actualitate

Drumurile “ciuruite” pun Primăria la plată

<p><img src="documente/stories/08_august/09_ziua/masina_in_groapa_3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O clujeancă a câştigat în instanţă daune de 3400 de euro de la Primărie pentru o maşină distrusă din cauza lucrărilor nesemnalizate.</p>

Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local trebuie să-i achite unei clujence despăgubiri în valoare de 3.400 de euro şi cheltuieli de judecată de 1.818 lei, la patru ani după ce femeia şi-a distrus maşina din cauza unei gropi nesemnalizate.

Consilierii locali vor discuta în şedinţa de mâine proiectul de hotărâre prin care Primăria şi Consiliul Local trebuie să îi achite Ioanei Tripon sumele menţionate, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti.


Accident pe Splaiul Independenţei, în 2007

În luna iunie a anului 2007, Ioana Tripon a suferit un accident de circulaţie în timp ce se deplasa cu autoturismul pe Splaiul Independenţei, dinspre Sala Sporturilor spre centrul oraşului. Imediat după intersecţia cu strada George Coşbuc, femeia a întâlnit o porţiune de drum în lucru nesemnalizată corespunzător. Potrivit declaraţiilor Ioanei Tripon, nu a mai putut evita zona, iar maşina sa, marca Ford Mondeo, a derapat şi s-a izbit de un stâlp de beton de electricitate şi de gardul Parcului Central, fiind distrusă aproape în totalitate.


În urma accidentului, Ioana Tripon şi-a vândut maşina cu 1.000 de euro, sub valoarea de piaţă a acesteia.

Primăria a dat vina pe RATUC


Ulterior, Ioana Tripon a formulat în instanţă o acţiune împotriva municipalităţii, reclamând neîndeplinirea obligaţiilor de semnalizare a lucrărilor, fapt ce a dus la distrugerea maşinii.

Potrivit raportului de expertiză, valoarea lucrărilor de reparaţii necesare aducerii autoturismului în stare de funcţionare după accident ajungea la 8.120 de euro, iar valoarea de circulaţie a acestuia era de doar 4.400 de euro.


În timpul procesului, Primăria a arătat că lucrările de pe strada Splaiul Independenţei – executate de RATUC Cluj-Napoca şi de firma Diferit SRL – au respectat prevederile privind semnalizarea.

Totuşi, concluziile instanţei au fost altele. “Pe strada Splaiul Independenţei existau lucrări la carosabil, care nu erau semnalizate, acestea prezentând denivelări, strada fiind rasă pe unele porţiuni, ieşind în evidenţă şinele de tramvai”, se menţionează în sentinţa formulată de Judecătoria Cluj-Napoca.


Patru ani prin tribunale

Clujenii care îşi distrug maşinile în gropile din oraş trebuie să se înarmeze cu răbdare dacă vor să-şi recupereze pagubele.

Deşi şi-a avariat aproape în totalitate maşina în luna iunie 2007, Ioana Tripon a reuşit să obţină în instanţă o sentinţă irevocabilă în favoarea sa abia după patru ani, în iunie 2011.

Iniţial, Judecătoria Cluj-Napoca a formulat o decizie în favoarea femeii în luna octombrie 2010, însă Primăria şi Consiliul Local au înaintat recurs la Tribunalul Cluj. Recursul a fost respins în 21 iunie 2011.

abonare newsletter