Actualitate

UDMR cere explicaţii fostului guvern Grindeanu

UDMR acuză Guvernul că a cerut anularea deciziei privind Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack.

UDMR cere explicaţii fostului guvern Grindeanu UDMR cere explicaţii fostului guvern Grindeanu

Uniunea vrea explicaţii de la fostul premier Sorin Grindeanu, deoarece demersul lezează interesele a 50 de milioane de minoritari europeni.

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat, joi, că Sorin Grindeanu ar fi fost cel care a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack.


Acuzaţiile Uniunii

„Diplomaţia românească a început să lucreze. A apărut în Jurnalul Oficial al UE acţiunea introdusă în 28 iunie 2017 de către România împotriva Comisiei Europene prin care se solicită Curţii Europene de Justiţie anularea deciziei CE de înregistrare a iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack. Este un demers care lezează interesele a 50 de milioane de cetăţeni minoritari din Europa, inclusiv a comunităţii maghiare din România. Se pare că fostul prim-ministru Sorin Grindeanu a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack, dar nu ştim dacă a fost introdus în şedinţa de Guvern. Cerem explicaţii lui Grindeanu, să clarifice care au fost condiţiile legale prin care memorandumul a trecut prin Guvern”, a spus Porcsalmi.

Primit cu costernare de UDMR

Potrivit acestuia, demersul Guvernului României a fost primit cu „consternare” de UDMR în condiţiile în care, din discuţiile politice purtate între reprezentanţii UDMR şi cei ai Guvernului României, Sorin Grindeanu a dat asigurări că România nu va ataca în instanţă Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack.


„Vom avea întâlniri în perioada următoare cu partenerii politici, însă nu vom merge la Guvern cu mâna întinsă, cerând să-şi retragă iniţiativa. Vom avea discuţii politice cu coaliţia de guvernare PSD şi ALDE şi vrem să înţelegem cine a aprobat şi iniţiat memorandumul privind Minority SafePack”, a mai spus preşedintele executiv al UDMR, potrivit Mediafax.

Vă reamintim, Comisia Europeană a înregistrat în 29 martie 2017 Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack iar în urma acestei decizii reprezentanţii minorităţilor naţionale trebuie să strângă un milion de semnături din cel puţin 7 state membre ale UE timp de un an, în baza cărora Comisia Europeană va elabora o directivă sau mai multe directive privind protecţia minorităţilor naţionale autohtone.

Ultimele Stiri
abonare newsletter