Actualitate

Mistreţii au făcut prăpăd printre culturile agricole. Fermierii clujeni sunt disperaţi

Fermierii din judeţul Cluj au reclamat la Prefectură pagubele produse de animalele sălbatice, în special de mistreţi şi căpriori, acestea ajungând în unele cazuri să afecteze peste 20% din culturile agricole.

Prefectul Aurel Cherecheş a declarat, joi, la finalul unei reuniuni de lucru pentru stabilirea măsurilor care să ducă la stoparea pagubelor la recoltele agricole cauzate de animalele sălbatice, că a cerut şi propuneri de modificări legislative, astfel încât aceste probleme să fie rezolvate mai repede.

„Fermierii din judeţul Cluj au solicitat o întâlnire reclamând faptul că au fost afectate suprafeţe semnificative de culturi, unele ajungând la peste 20%, pagubele fiind produse de animalele sălbatice, în special mistreţi şi căpriori. Cele mai afectate sunt zonele din apropierea municipiului Cluj-Napoca, mai productive din punct de vedere agricol. Vom elabora un protocol de colaborare, primul de acest fel din judeţ, între părţile implicate, între asociaţiile de fermieri şi cei care gestionează fondurile de vânătoare, şi vom beneficia şi de expertiza unor fonduri de vânătoare unde nu există pagube semnificative produse de vânat. De asemenea, am cerut din partea celor implicaţi şi propuneri de modificări legislative, de optimizare a legilor, astfel încât lucrurile să fie mult mai cursive”, a spus Cherecheş.


Pe unul dintre fondurile de vânătoare din judeţul Cluj, planul de recoltare a mistreţilor pe acest an a ajuns doar la 15%, în timp ce pe altele depăşeşte 25%.

Cele mai afectate sunt culturile de grâu şi de ovăz care sunt culcate la pământ şi mâncate de mistreţi. De asemenea, sunt afectate de mistreţi şi căpriori culturile de porumb.

Ultimele Stiri
abonare newsletter